„Dosarul referendumul“, fraude masive în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii de secţii întocmeau liste false cu CNP-uri inventate
Şefii de secţii întocmeau liste false cu CNP-uri inventate

În ciuda presiunilor dure ale liderilor USL împotriva procurorilor care lucrează în „dosarul referendumul", ieri, apar tot mai multe dovezi de fraudare a voturilor.

Împotriva a trei preşedinţi de secţii de votare, din Drobeta Turnu-Severin, Orşova şi Gârla Mare, din judeţul Mehedinţi, a fost declanşată urmărirea penală pentru falsificarea listelor electorale.

Dumitru Mirea, preşedinte la secţia de votare din Gârla Mare, a dispus întocmirea unei liste suplimentare de alegători conţinând menţiuni false. Lista a fost folosită pentru a introduce în urnă mai multe buletine de vot decât cele votate de alegători.

Liviu Cătălin Bondoc, preşedinte al unei secţii de votare din Drobeta Turnu Severin, a folosit aceeaşi metodă pentru a creşte fraudulos numărul de voturi. Din probe a rezultat că lista suplimentară de alegători de la această secţie conţine un număr foarte mare de votanţi din trei comune, unde persoanele au fost înscrise în lista electorală suplimentară în aceeaşi ordine în care figurează şi în listele electorale permanente din localităţile de domiciliu.

Gheorghiţă Burcu, preşedinte al unei secţii de votare din Orşova, a falsificat o pagină a listei electorale suplimentare de alegători, prin copierea datelor de identificare ale unor persoane înscrise pe aceeaşi listă, cu schimbarea ordinii şi semnarea în fals a acestora. Ancheta în cazul referendumului a fost contestată vehement de către liderii USL, care, prin declaraţiile lor, au făcut presiuni asupra procurorilor.

Probele demontează acuzaţiile USL

Preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, a criticat cercetările făcute de procurorii DNA în mai multe judeţe din ţară, numindu-le „fasciste şi primitive". Preşedintele interimar Crin Antonescu a cerut şefului Parchetului General să lămurească public natura anchetelor procurorilor, care ar acţiona „împotriva dreptului fundamental al oamenilor la vot". Premierul Victor Ponta a declarat că anchetele procurorilor sunt un „atac la democraţie".

Un primar PDL a dat mită ochelari de vedere

Primarul comunei Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu, şi mai mulţi foşti consilieri locali sunt urmăriţi penal pentru mită electorală. Potrivit anchetatorilor, primarul a iniţiat un proiect de hotărâre, iar consilierii locali l-au aprobat, privind împărţirea de ochelari de vedere, la peste o sută de localnici, în perioada campaniei electorale.
Primarul şi-a justificat gestul în mod hilar. „Urmare a examinărilor medicale, s-a constatat că un număr mare de cetăţeni din comună au probleme oftalmologice. La Primăria Fărcăşeşti a fost depusă o ofertă din partea firmei al cărei medic a efectuat consultaţiile oftalmologice. La solicitarea cetăţenilor, am hotărât decontarea sumelor plătite de aceştia pentru achiziţionarea de ochelari conform ofertei", a declarat Dănuţ Bălu (PDL). 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite