Dosarul RAFO. Curtea de Apel: Tribunalul nu a analizat acuzaţiile DIICOT când l-a achitat pe Iacubov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Iacobov (stanga), la Tribunal alături de avocatul său, Ion Neagu
Corneliu Iacobov (stanga), la Tribunal alături de avocatul său, Ion Neagu

Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei prin care l-a condamnat la şapte ani de închisoare pe omul de afaceri Corneliu Iacobov că Tribunalul Bucureşti a greşit că nu a analizat acuzele DIICOT privind fraudarea unei societăţi RAFO Oneşti.

Un complet de trei judecători al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) arată în motivarea deciziei prin care l-a condamnat la şapte ani de închisoare pe omul de afaceri Corneliu Iacobov că Tribunalul a greşit că nu a analizat acuzele procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Oragnizată şi Terorism (DIICOT) privind fraudarea unei societăţi comerciale.


„Tribunalul era îndreptăţit a se apleca asupra susţinerilor Parchetului, respectiv a cauzei ilicite care a constituit scopul încheierii contractelor analizate, aceasta fiind singurul element de natură să atragă răspunderea penală, în opinia acuzării”, conchide instanţa, în preambulul prezentării motivelor, care are 114 pagini.,  pentru care a casat decizia Tribunalului şi a dispus pedepse cu închisoarea în dosarul fraudării RAFO.


Iacobov, condamnat la şapte ani de închisoare


Anul trecut, în 18 noiembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) i-a condamnat pe Corneliu Iacobov la şapte ani de detenţie şi pe Toader Găurean la şase ani de închisoare, în dosarul privind prejudicerea Rafo Oneşti, cei doi fiind achitaţi de instanţa inferioară.


În acest dosar, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-au mai condamnat pe Marin Marin la şapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Magistraţii au decis însă achitarea Lilianei Luchian, pe motiv că faptei de care este acuzată aceasta îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi inculpaţi în dosar, acuzaţi de asociere în vedere săvârşirii de infracţiuni şi de spălare de bani.


Hotărârea poate fi atacată la Curtea Supremă


Pe latură civilă, Iacobov, Găurean şi Marin au fost obligaţi la plata către RAFO a sumei de 18.455.220,26 lei şi a câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli de judecată. Societatea Rafo, care a fost apelant în cauză, a fost şi obligată la plata a o mie de lei cheltuieli judiciare.


Hotărârea poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă


În dosarul Rafo, procurorii DIICOT i-au deferit justiţiei pe Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian şi Marin Marin, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi, respectiv, mărturie mincinoasă.
În 12 mai 2008, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea lui Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian şi Marin Marin, judecaţi pentru prejudicierea Rafo Oneşti, deoarece faptele pentru care au fost cercetaţi nu sunt prevăzute în legea penală sau nu există. Sentinţa a fost atacată cu apel de procurori, pe motiv că expertiza realizată în dosar este ilegală.


Dosarul Rafo


În 2005, Corneliu Iacobov, Toader Găurean şi alte alte două persoane, au fost trimişi în judecată, pentru prejudicierea Rafo Oneşti, după ce aceştia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un pachet de acţiuni la Electrocarbon Slatina.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Corneliu Iacobov, Toader Găurean - administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin sunt acuzaţi că, în perioada 2000 - 2003, s-ar fi asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).


Procurorii au stabilit că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), Iacobov se interesa şi era informat în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăţi, participaţiile la alte societăţi comerciale şi politica de personal.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite