Dosarul „Mătuşa Tamara”, în care fostul premier PSD Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, a rămas în pronunţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase la Parchet
Adrian Năstase la Parchet

Completul de judecată format din preşedintele Luminiţa Zglimbea, Angela Dragne şi Sofica Dumitraşcu a amânat decizia din acest dosar la data de 7 decembrie 2011.

Sofica Dumitraşcu a decis eliberarea lui Omar Hayssam

Sofica Dumitraşcu, a decis în 26 aprilie 2006 ca judecarea lui Omar Hayssam să se facă în stare de libertate, pe motive medicale, sirianul părăsind România la sfârşitul lunii iunie 2006.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis la 17 septmebrie 2009  promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecătoarei Sofica Dumitraşcu, cea care l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, condamnat în final, în lipsă, la 20 de ani de detenţie, pentru implicare în răpirea a trei reporteri la Bagdad.

Sofica Dumitraşcu  a făcu parte din completul care a decis, la 15 noiembrie 2011,  achitarea defitinică a lui Costel Iancu, zis „Dom Costel”, fost director general al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii. Iancu a fost trimis în judecată de către DIICOT pentru că ar fi comandat răpirea a trei persoane.

Acuzat de dare de mită


În acest dosar, Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, alături de Ioan Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, acuzat de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii şi de Ristea Priboi, fostul său consilier şi fost deputat în perioada 2000-2004, acuzat de complicitate la luare de mită şi la dare de mită.

Contul Danei Năstase

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu Ioan, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denunţătoare, pe Priboi şi Năstase, cărora le-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 USD, într-un cont bancar având-o ca titular pe Daniela Năstase.
Potrivit procurorilor, Melinescu i-a promis lui Năstase Adrian că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, susţine DNA.

Melinescu ar fi sustras o lucrare


Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a şi semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Melinescu, fiind revocat fostul preşedinte Adrian Cucu, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase), potrivit procurorilor.
Ca urmare a numirii în această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Daniela Năstase), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Ristea Priboi, consilier al primului ministru, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă.

Sesizarea penală şi avizul Camerei Deputaţilor

La data de 18 ianuarie 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia lucrării nr.S3439/1999.În 4 martie 2009, Camera Deputaţilor a adoptat Hotărârea nr.8 conform căreia cere urmărirea penală a domnului Adrian Năstase, fost prim-ministru, pentru faptele care fac obiectul dosarului menţionat.


Faptele din dosar sunt aproape de prescriere


Patru mari dosare de corupţie aflate pe rolul instanţei supreme sunt în pragul prescrierii, deşi anchetele penale au început în urmă cu peste cinci ani. Dosarul „Zambaccian", în care este învinuit fostul premier Adrian Năstase, urmează să se încadreze la prescripţia specială în aprilie 2013. Dosarul „Zambaccian" are cel mai scurt timp de prescriere. Dosarul numit de mass-media „Mătuşa Tamara" se va prescrie în iulie 2013. Tot în iulie 2013 ar urma să se prescrie şi cauza „Mită la MApN", în care este trimis în judecată finanţatorul Stelei, Gigi Becali. În acest dosar a ajuns în faţa Justiţiei şi fostul ministru al Apărării Victor Babiuc. În octombrie 2014 ar putea scăpa de ancheta penală şi Şerban Mihăilescu, fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în dosarul „Şpagă în arme de vânătoare". 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite