Dosarele pensionarilor invalizi, la puricat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice un nou proiect de lege a pensiilor. Potrivit acestuia, în termen de cinci ani de la data intrării în vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii publice, toate dosarele pensionarilor pe caz de boală vor fi verificate.

Potrivit statisticilor oficiale, în România din cinci milioane de pensionari, unul este invalid.

Proiectul mai prevede egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani şi permite pensionarea anticipată. Proiectul propus acum de Ministerul Muncii introduce noi categorii care vor beneficia de pensii de stat. Este vorba despre persoanele care au un venit anual exclusiv din contracte de drepturi de autor şi convenţii civile de cel puţin patru salarii medii brute şi care, potrivit proiectului legii unice a pensiilor, sunt obligate să plătească integral CAS de 31,3%.

Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, aceste sume ar putea varia de la 220 la 2.870 de lei lunar. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, astfel că vor plăti CAS doar cei care au un venit anual de cel puţin 7.344 de lei.

Cote diferite de contribuţie

Cotele de contribuţii de asigurări sociale, stabilite prin noua lege a pensiilor, sunt diferenţiate în funcţie de condiţiile de muncă normale, deosebite, speciale şi alte condiţii de muncă.

Astfel, cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt stabilite la 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% de angajatori, 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 25,8% de angajatori, 41,3% pentru condiţii speciale şi alte condiţii de muncă, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 30,8% datorate de angajatori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite