Don Berceanu, iată ce făcea Don Costel!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După analizarea imaginilor cu victima protejatului lui Radu Berceanu, psihologii au conchis că Don Costel este un tip paranoid căruia îi este foarte uşor să facă pasul spre crimă.

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a fost ieri de negăsit. Nu a răspuns la telefon, nu a răspuns nici la mesajele telefonice, iar la cabinetul domniei sale, secretara a răspuns, după-amiază, în jurul orelor 15.00: „Ministrul nu mai este în instituţie”.

Gravitatea faptelor comise de cel pe care l-a protejat impunea un punct de vedere din partea lui Radu Berceanu. Practic, el este cel care a adus în Guvern un interlop de ultimă speţă, aşa cum reiese din imaginile cu victima sa.

Mai ales că explicaţiile sale, date în contextul demisiei lui Don Costel de la ANIF, lasă impresia că l-a luat pe interlop de pe stradă şi l-a crezut pe cuvânt ca fiind un om de treabă.

„Am auzit aceste lucruri şi am avut o discuţie cu domnul Iancu înainte de depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare, întâlnire la care au participat şi alte persoane. Ne-a spus că e o chestiune de acum trei ani, că a dat nişte declaraţii într-un caz care părea că nu are neapărat legătură cu dânsul“, declara Berceanu în urmă cu două săptămâni. Un alt protector de-al lui Don Costel, secretarul general al PDL Dolj, Gelu Vişan, spune că acest caz a devenit istorie.

Gelu Vişan – PDL Dolj: „Cazul Iancu este închis”

„Pentru PDL, cazul Iancu este închis. Iancu nu mai este membru PDL şi mă bucur că Justiţia şi-a făcut datoria şi sunt convins că şi-o va face în continuare. În prima şedinţă a Consiliului Judeţean, PDL Dolj va anunţa că Iancu nu mai este membru şi va accede în Consiliu următorul pe liste, cred că e vorba de Dorel Luică.

Vă spun sincer că am rămas interzis când am văzut de dimineaţă ziarele. Nu-mi imaginam că se poate întâmpla asta, pentru că părea un om ca oricare altul. Era vicepreşedinte PNL când a venit la noi. La urma urmei, era şi este preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli la nivelul judeţului şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Chiar el spunea că este reprezentantul agricultorilor români la Bruxelles. Despre un om care are o mie de hectare în arendă nu ne gândeam la asemenea enormităţi. Nu se disculpă nimeni, putem să spunem că a fost o chestiune neinspirată, dar în niciun caz nu s-a ştiut despre asemenea lucruri grave.

Am stat de nenumărate ori de vorbă cu Iancu şi eu şi alţi colegi de partid. De fiecare dată când îi menţionam lucrurile care s-au scris în presă, spunea că e o înscenare, că cei de la PSD făceau asta. Rechizitoriul, cel puţin până la declararea sentinţei, şi imaginile din dosar, contrazic flagrant politica de care a celor din PDL Dolj. 

Victima: „Iancu a urinat pe mine“

În rechizitoriul întocmit de procurori, Niţu Constantin povesteşte clipele de coşmar pe care le-a petrecut în lanţurile lui Don Costel.

„Iancu Constantin a început să mă lovească, mai ales că făcuse sport de performanţă şi în ciuda staturii sale era foarte puternic. După ce mi-a aplicat multiple lovituri şi m-a lăsat jos, Iancu Constantin a mers la autoturismul său şi a adus mai multe lanţuri şi lacăte cu care m-a legat, atât de gât cât şi de un gard. M-a dezbrăcat în pielea goală şi a adus o bucată de carton pe care m-a obligat să scriu câteva cuvinte cu privire la faptul că aş fi o zdreanţă şi am greşit faţă de el.

După ce am fost legat cu lanţul şi dezbrăcat în pielea goală, Iancu Constantin a urinat pe mine, a încercat să mă... şi chiar... Precizez fapul că eu am fost legat în spatele imobilului în care locuisem, de gardul acelui imobil, şi am fost ţinut în lanţ şi în poziţia umilitoare pe care am expus-o anterior o perioadă de mai multe zile, fiind ţinut dezbrăcat, pe timp de ploaie şi vânt, aşa cum era zona montană respectivă.

Pentru a se asigura pe deplin de faptul că eu nu voi avea niciodată curajul să spun ce am păţit în Austria şi pentru a mă batjocori în cazul în care aveam să revin în ţară, Iancu Constantin venea la diverse intervale de timp şi-mi făcea poze în diverse ipostaze. La un moment dat a venit la mine şi mi-a spus că a terminat un film şi că merge să-l developeze, dându-mi de înţeles că-mi va face şi alte fotografii, lucru care s-a şi întâmplat”, a mărturisit Constantin Niţu în faţa procurorilor. 

Psiholog: autorul faptei este paranoid

După analizarea fotografiilor cu Niţu Constantin în pielea goală, legat cu lanţuri de o cuşcă a unui câine, conferenţiarul universitar Hanibal Dumitraşcu, de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, a făcut un profil psihologic al autorului faptei.

„I-a pus victimei o etichetă: «Eu sunt stăpânul». Cam asta s-a vrut cu acel act făcut de Costel Iancu. Gestul este expresia unei puteri discreţionare, a unui mod de a se comporta fără a ţine cont de legi sau de reguli. Are o structură paranoidă. Îşi articulează demersurile în raportul cu ceilalţi pentru că are în spate, la nivel ideativ, o structură de tip delirant“.

Potrivit psihologului,  „acest tip de personalităţi nu ţin cont de lege. Sunt atotputernici în propria lor imagine“. Mai mult, „tiparul Iancu“ este antisocial, la graniţa dintre normal şi patologic, „iar această categorie este cea mai periculoasă. Este un gen care poate să ducă foarte uşor la crimă“, a mai declarat conferenţiarul universitar Hanibal Dumitraşcu.

image



Niţu, victima cu BMW în curte
(Laura Negrea)

Constantin Niţu, 40 de ani, victima lui Don Costel, nu este nici el văzut ca o uşă de biserică, în satul său Padea. Nu era acasă, dar vecinii săi îl cunosc bine. „Făcea orice pentru bani, ar fi stat şi într-un picior, şi despuiat”, spun vecinii lui Constantin Niţu, fost Căluşaru.

Numele şi l-a schimbat în urma căsătoriei cu femeia pe care a terorizat-o cât timp a stat cu el, au mărturisit vecinii săi. „Mai mult ca sigur a avut probleme la ieşirea din ţară, fiindcă mergea des în partea cealaltă”, a declarat primarul comunei Drănic, din care face parte şi satul Padea.

Era cunoscut pentru prieteniile sale cu „şmecherii” din Craiova, mai spun vecinii. „Când se îmbăta, ieşea cu sabia la noi şi ne ameninţa că vine cu băieţii lui şi ne omoară pe toţi”, spun oamenii adunaţi la răscruce. Pe de altă parte, familia lui Niţu îi ia apărarea.

„Era un om liniştit, nu a avut probleme din câte ştiu eu”, a declarat pentru „Adevărul” verişoara acestuia, Anamaria Pârvu. Şi mătuşa lui, Vergina Surdu, susţine acelaşi lucru: „Nu era, maică, o fire conflictuală, dar a fost plecat de foarte multe ori în străinătate”. Rudele lui Niţu însă mărturisesc că nu au habar despre ce făcea acesta peste graniţă.

image


În curtea lui Constantin Niţu stă parcat un BMW, dar vecinii spun că proprietarul este mereu în criză de bani    Foto: Silviu Florescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite