Domnu’ Dan s-a dat în fapt în stenograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu a fost trimis în judecată pentru şantaj
Dan Diaconescu a fost trimis în judecată pentru şantaj

În convorbirile telefonice ataşate la dosar, D.D. vorbeşte explicit despre banii pe care îi percepea pentru a nu-l denigra pe Paul Petre Ţârdea. Patronul OTV, Dan Diaconescu, va ajunge, luna viitoare, în faţa instanţei, după ce DNA l-a trimis în judecată pentru două infracţiuni de şantaj.

Diaconescu este acuzat că, în mai 2009, împreună cu clarvăzătorul Doru Pârv, ar fi exercitat o serie de presiuni asupra primarului din comuna Zărand (Arad), Ion Moţ. Edilul ar fi fost ameninţat de Dan Diaconescu şi de Doru Pârv că, în cazul în care nu le dă 150.000 de euro ( negociaţi de la 200.000 de euro), pe postul OTV vor apărea materiale compromiţătoare la adresa lui. În primă fază, primarul i-ar fi dat lui Doru Pârv 30.000 de euro şi 42.000 de lei, iar condiţia era ca banii să fie daţi în tranşe, din două în două săptămâni. Convorbirile telefonice din dosar scot în evidenţă faptul că Diaconescu nu era străin de acţiunile lui Doru Pârv, ba, mai mult, ar fi făcut presiuni ca să primească banii mai repede.

Primarul păcălit cu exorcizarea

Doru Pârv îl cunoscuse pe primarul Ion Moţ, după ce soţia edilului apelase la serviciile sale de clarvăzător. Pârv i-a spus femeii că dacă nu îi dă 25.000 de euro pentru a realiza un ritual, fiul său va muri într-un accident rutier. Convinsă că dacă nu va remite suma de bani cerută fiul său va muri, Florica Miţ l-a convins pe soţul său să achite ritualul de salvare. Astfel, în aprilie 2009, Ion Moţ a mers cu fiul său la locuinţa din Arad a lui Doru Pârv, unde clarvăzătorul i-a spus că-i va face o exorcizare. Băiatul primarului a fost aşezat de Pârv pe un covor roşu şi a început să-l lege cu trei feluri de aţă, tot roşie, intonând o incantaţie într-o limbă necunoscută.

Metoda „OTV": banu' sau şantajul

O altă faptă de şantaj de care este acuzat Dan Diaconescu ar fi fost săvârşită în 2005. D.D., împreună cu fostul director al ziarului „Atac la persoană", Mihai Ghezea - care realiza şi o emisiune la OTV- l-ar fi presat, în mod constant, pe omul de afaceri Paul Petre Ţârdea, să le dea 100.000 de euro. În caz contrar, Ţârdea urma să fie denigrat în emisiunile postului OTV. Acest dosar a fost instrumentat încă din 2005, după ce Ţârdea l-a înregistrat pe telefonul mobil pe Dan Diaconescu, în timp ce vorbeau despre bani. Patronul OTV primise deja 4.500 de euro din suma totală de 100.000 de euro. La vremea respectivă, urma să se realizeze un flagrant, însă, conform DNA, Dan Diaconescu a fost avertizat în legătură cu ancheta şi i-a spus lui Ţârdea să încheie un contract de publicitate.

Bun de plată

Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Mihai Ghezea, dar şi fostul impresar Marcel Puşcaş - acuzat de mărturie mincinoasă, trebuie să plătească 100.000 de lei cheltuieli judiciare. Dan Diaconescu ar fi avut, pe parcursul urmăririi penale, o atitudine nesinceră şi ar fi încercat tergiversarea anchetei.

"Pârv mi-a spus că a rediscutat cu Dan Diaconescu, care a stabilit suma de 150.000 de euro ca ultim preţ. I-am spus că nu pot achita o asemenea sumă dintr-odată."
Ion Moţ, primarul comunei Zărand

Ţârdea către D.D.: „Acum eşti fratele meu!"

26 aprilie 2005 Dan Diaconescu este contactat de Paul Petre Ţârdea pentru a se scuza că încă nu a făcut rost de toţi banii ceruţi de acesta pentru a nu-l denigra.

Paul Petre Ţârdea: Ce să fac, frate, uite pe la birou! Ce faci?
Dan Diaconescu: Ce să fac? Cu ostaticii ăştia din Irak, îmi bat capul aici...
P.P.Ţ.: ...Ei, cum e?
D.D.: E nasoală, nasoală, nasoală...!
P.P.Ţ.: Mă, da' până la urmă într-adevăr...îi...mierleşte?
D.D.: Ă...Da, cred că da! Îl eliberează pe unu' mâine, da' cică îl mierleşte pe Mişcoci, ăla de la Prima TV.
P.P.Ţ.: Aoleu.
D.D.: Şi...Da! Da! Da!...Doamne fereşte!
P.P.Ţ.: Doamne fereşte! Dănuţ...te ţin numai 22 de secunde, te rog din suflet!
D.D.: Da! Da! Te rog, Paule!
P.P.Ţ.: Să mă scuzi! Dar...Tre' să ştii că tre' să rezolvăm problema aia pentru mâine şi vreu să discut cu tine...
D.D.: Da!
P.P.Ţ.: Ca să fiu sigur că n-avem probleme!
D.D.: Da!
P.P.Ţ.: Vreau să...Bun! Vreau să te întreb o chestiune!
D.D.: Da!
P.P.Ţ.: Ăăă...ăă...ştii foarte bine, că n-am rezolvat problema cu ăia, cu o mie cinci sute! Deci...ştii...
D.D.: Da!
P.P.Ţ.: Intră în suta de mii sau nu intră?
D.D.: Da' tu, sincer, ai verificat şi au fost sau n-au fost?
P.P.Ţ.: Pe cuvântul meu de onoare, că nu i-a luat nimeni!
D.D.: Bineînţeles că intră dacă...îi...nu i-ai luat! Cum să-ţi explic? Deci, tocmai...
P.P.Ţ.: Dane!
D.D.: Da.
P.P.Ţ.: Vreau să-ţi spun o chestiune! Acum, eşti fratele meu! La o sută de mii de euro...
D.D.: Da...Da.
P.P.Ţ.: Ă, crezi că mai stau la....să mă gândesc, la o mie cinci sute, da'...
D.D.: Nu, nu, nu, nu.
P.P.Ţ.: Ştii, sunt, aşa, cum să-ţi spun?
D.D.: Da' ai patru, cinci sute de scăzut!
P.P.Ţ.: Deci, patru, cinci sute!
D.D
.: Da' repet, dacă asta se verifică! Ăla susţine şi acum că i-ar fi dat, dă-l în p... m...sii, acu' ce să zic? Mai bine te cred pe tine decât pe el.

27 aprilie 2005 „Ţi-am făcut rost de suta de mii" Ţârdea îl anunţă pe Mihai Ghezea că a făcut rost de bani pentru a nu fi defăimat la OTV.

Paul Petre Ţârdea: (...) Ţi-am făcut rost de suta de mii. Să mă întrebi peste vreo două luni când ţi-o veni ţie bine, ce-am făcut şi cum am făcut. Eu te rog pe tine o chestiune şi ţi-am spus de la început: Să nu fii rău cu mine!
Mihai Ghezea: Dac-am bătut palma...
P.P.Ţ.: Nu ştiu, de-asta spun.
M.G.: M-am urcat în barcă, ştiu ce am de făcut.
P.P.Ţ: Deci, eu te rog pe tine un singur lucru şi vreau ca eu să mă uit în ochii tăi şi tu să te uiţi în ochii mei!
M.G: Corect
P.P.Ţ: Deci, în momentul când eu dau aceşti bani, nu mai am treabă cu nimic, Mihai!
M.G: Corect.
P.P.Ţ.: Zi pe cuvântul tău.
M.G: Pe cuvântul meu de onoare!
P.P.Ţ.: Deci, nu mai am treabă nici cu ziarul, nu mai am treabă nici cu OTV-ul! Eu vreau să spun o chestie. Eu în ochii tăi mă uit, nu ai lu' Dan!

Şantajul, povestit de Ţociu la DNA

Actorul Romică Ţociu, cel care a prezentat emisiunea „Eurotombola", alături de Cornel Palade, a dat, în iunie 2010, o declaraţie de martor la DNA. El a arătat că Dan Diaconescu s-a întâlnit, cu Petre Paul Ţârdea, la o petrecere dată la restaurantul său „La Romică Italianul", pentru a discuta de campania denigratoare dusă de OTV la adresa tombolei.

„Dan Diaconescu a precizat şi de această dată că Ghezea Mihai a cumpărat respectivul spaţiu de emisie al postului OTV... Pentru că nu avea posibilitatea să intervină în emisiunea acestuia, singura soluţie ar fi fost să renunţe la respectivul spaţiu de emisie, pentru emisiunea lui Ghezea Mitruş, dar în acest caz, el (Dan Diaconescu) ar fi trebuit să-l despăgubească pe Ghezea cu 80.000 de euro.

Dan Diaconescu a mai precizat că, de asemenea, Ţârdea trebuia să încheie un contract de publicitate cu postul OTV, în valoare de 140.000 de euro, bani pe care ar trebui să-i plătească lui", a povestit actorul. Ţociu a spus că nu ştie dacă s-a semnat vreun contract între cei doi, sau dacă s-a dat vreun ban.

Ţârdea şi creditele ilegale

Paul Petre Ţârdea are, la rândul său, probleme cu Justiţia. El este judecat la Sibiu după ce, în 2005, procurorii anticorupţie l-au deferit Justiţiei pentru obţinere ilegală de credite de la BCR, Romanian International Bank şi Banca Românească. Prejudiciul total în acest dosar în care sunt judecate 70 de persoane este de aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite