Doljenii au venit la Hora de la Leamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de oameni au participat ieri la cea de-a unsprezecea ediţie a festivalului

Nici nu se înălţase bine soarele pe cer, că doljenii, veniţi cu mic cu mare, la sărbătoarea organizată anual de edilul-şef din Bănie, Antonie Solomon, încinseseră deja grătarele. Un fum gros se ridica deasupra stadionului din Leamna şi, încă de la intrarea în localitate, te întâmpina mirosul îmbietor al micilor perpeliţi pe cărbuni.
Pe la amiază, intrarea în sat era deja blocată de un puhoi de maşini. Unii craioveni s-au lăsat păgubaşi şi au întins „tabăra“ chiar pe marginea drumului, ca să evite aglomeraţia de lângă stadion. La loc de cinste au fost carnea de miel, ouăle roşii şi cozonacul, rămase de la festinul din prima zi de Paşte.
„Aşa e în fiecare an, vine multă lume şi nu mai ai pe unde să mai stai. Dar ce să facem, venim că ne place muzica, măcar de atâta lucru să beneficiem şi noi gratis“, ne-a spus Antoaneta Ionescu, venită din Craiova pentru a petrece câteva ore la iarbă verde în compania familiei. La o aruncătură de băţ, tiribombele învârteau micuţii dornici de senzaţii tari. Cine se dădea jos din tiribombă, încerca o tură şi în castelul gonflabil sau la sărituri. „M-am dat în tiribombă o dată şi mai vreau o dată, dacă mă lasă mami, că mie mi-a plăcut mult de tot“, ne-a spus Mirela, un îngeraş de patru anişori.

Hamsii, alviţă şi turtă dulce, ofertele bucătarilor


Deşi a început cu întârziere faţă de ora anunţată, concertul de muzică populară a adunat aproape instantaneu în faţa scenei sute de oameni. Corneliei şi lui Lupu Rednic le-a revenit sarcina, nu foarte grea, de a încinge atmosfera de petrecere. Imediat după ce au coborât de pe scenă, cei doi au fost asaltaţi de oamenii dornici să obţină un autograf. „E prima dată când venim aici. Ne place mult muzica populară pentru că suntem de la ţară şi nu ne-am uitat rădăcinile chiar dacă locuim în Craiova“, au spus Vasilica şi Gheorghe Isverneanu.
Cei care nu s-au simţit atraşi de recitalul folcloric, au ales să studieze ofertele gastronomice din bâlci: hamsii la tigaie, turtă dulce sau alviţă. Negustorii ambulanţi de mititei aproape că nu au mai făcut faţă cererilor. Imediat ce bucăţile de carne tocată apucau să se perpelească pe grătare, erau răsturnate pe cartoane şi asezonate cu muştar şi pâine.

Oale de criză la târg


Şi gospodinele aveau ce cumpăra de la târg. Pentru cele care vroiau să-şi completeze colecţia de oale, ţigăncile veniseră cu o paletă largă de oale de aluminiu, taman bune pentru dulceţuri şi magiun. „La reducere, la reducere, că e criză! Numai 25 de lei bucata!“, urla Marieta cât să o audă potenţiala clientelă. Pe la ora 15.00, stadionul se cufundase deja într-un nor gros de fum, pornit de la grătarele încinse pe deal. Petrecerea a continuat până seara la Leamna, pe scenă urcând, rând pe rând, solişti ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ şi cântăreţi precum Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Nineta Popa sau Mariana Ionescu Căpitănescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite