Campioana care trăieşte în bordei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Ciobanu a cucerit zeci de medalii la judo şi la lupte
Roxana Ciobanu a cucerit zeci de medalii la judo şi la lupte

O elevă de clasa a IX-a din Craiova a cucerit numeroase medalii la judo şi la lupte. Ea trăieşte cu bunicul într-o casă de chirpici, fără lumină. Roxana Ciobanu (15 ani) locuieşte împreună cu bunicul într-o cămăruţă sărăcăcioasă de la marginea Craiovei. Abandonată de mamă, ea munceşte din greu pentru fiecare premiu.

Roxana Ciobanu ţine în mâini zecile de medalii câştigate în şase ani de când face sport. Le-a pierdut numărul. La lupte şi judo este deja un nume în lumea sportului şi asta datorită premiilor care au confirmat-o la nivel naţional.

Însă lumea în care trăieşte ea nu este ca a altor copii. Mama a plecat şi a lăsat-o în grija bunicilor când fata avea şapte luni. „Mi-a furat banii şi mi-a pus în braţe nepoata care avea şapte luni. De atunci am grijă de ea ca de lumina ochilor mei", a spus Ilie Mihai (57 de ani).

Fata este elevă în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu" din Craiova. Ea şi bunicul ei locuiesc împreună într-o cămăruţă mică şi sărăcăcioasă de la marginea Craiovei. Au două paturi şi o sobă din cărămidă lipită cu lut. Fără lumină, fără adresă. Bunicul îi este permanent aproape.

Găteşte, face curat, are grijă ca fata să treacă cu bine peste şinele de cale ferată pentru a ajunge la şcoală. „Doar pe bunici îi am. Buni a plecat în Italia, la muncă, pentru a mă ajuta, iar bunicul este lângă mine tot timpul. Pe mama nici nu o ştiu, doar pe tata îl mai văd câteodată, mă mai ajută cu bani când poate", a spus Roxana.

„Are o situaţie dificilă, dar multe vise"

Roxana Ciobanu se antrenează la lupte şi judo dintr-a patra. „Practic amândouă sporturile cu plăcere, dar judo e preferatul meu. A fost ambiţia mea, dar şi a bunicilor de a merge la cât mai multe concursuri. Mi-au spus că altfel nu voi putea avea un viitor mai bun", a explicat adolescenta.

Nu a fost an competiţional pe care să nu-l încheie cu două-trei medalii. În 2009 a luat aurul la lupte, la Reşiţa, şi argintul la Campionatul Naţional de Cadeţi de la Baia Mare. „La milimetru n-a ieşit campioană în 2008 la Constanţa. Este un copil extraordinar, cu calităţi deosebite. Îmi pare rău că situaţia ei este atât de dificilă, mai ales acum, când are atâtea vise", a spus antrenorul fetei, profesorul Mihai Voinea, omul care o antrenează de când era mică.

Îl uimeşte voinţa ei, mai ales că antrenamentele se termină târziu în seară, iar fata nu ratează niciunul, chiar dacă la întoarcere acasă traversează calea ferată pe întuneric.

Bursă sportivă de 100 de lei

Pentru performanţe, Roxana va primi o bursă sportivă. „Ştiu că e în jur de 100 de lei, dar nu am luat-o până acum. Am înţeles că ar veni din martie", a spus fata. Singurele venituri sunt alocaţia ei de 41 de lei şi puţinii bani trimişi de bunica din Italia. Fata îşi doreşte o cameră a ei: „Ştiu că acum nu se poate, dar mi-aş dori o cameră, însă şi mai mult o maşină. E prima pe listă atunci când voi reuşi să câştig ceva bani din concursuri".

Vrea să ajungă în lotul naţional de judo

Marele vis al Roxanei este să ajungă la lotul naţional de judo. Pentru asta, trebuie să câştige finala de la Baia Mare, care va avea loc la 27 februarie. „Este visul vieţii mele: să fac parte din echipa naţională! Doar aşa ştiu că-i voi putea răsplăti pe bunici pentru tot ce au făcut pentru mine", a spus Roxana Ciobanu.

În 2009 a ratat Balcaniada din Grecia pentru că autorităţile au găsit-o prea târziu pe mama sa, în Italia, pentru a-şi da acceptul. „Procura a venit cu o zi înainte de Balcaniadă. Prea târziu", a spus cu regret adolescenta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite