Doi profesori pe un loc la examenul de suplinire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi profesori pe un loc  la examenul de suplinire
Doi profesori pe un loc la examenul de suplinire

Mulţi dintre viitorii dascăli sunt pentru prima oară la un astfel de concurs

Emoţii mari, astăzi,  pentru cei 800 de candidaţi care au participat la concursul de suplinire, ultima şansă a lor de a ocupa un post de profesor. Mulţi dintre viitorii dascăli au venit pentru prima dată la un astfel de concurs, iar de aici au apărut şi neînţelegerile legate de probele pe care le vor susţine. „Am terminat facultatea de istorie, iar până acum am lucrat la primărie. Anul acesta m-am gândit să încerc să ocup un post la catedră. Iniţial, am înţeles că vom da o probă scrisă, apoi am aflat că examenul va fi oral. Nu am participat la examenul de titularizare, dar m-am pregătit şi nu am mari emoţii“, a spus în această dimineaţă Steluţa Băluţă, una dintre candidate.

Candidaţii calificaţi susţin doar proba orală

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) spun că toate neînţelegerile au apărut pentru că majoritatea candidaţilor participă pentru prima dată la un astfel de concurs. „Anul acesta sunt mulţi candidaţi veniţi din afara sistemului şi nu s-au informat despre probele pe care trebuie să le susţină. Suplinitorii calificaţi vor susţine doar proba orală, iar cei necalificaţi dau şi o probă scrisă şi una orală“, a explicat Gabriela Constantinescu, purtătoarea de cuvânt a ISJ Olt.

Învăţământul, o şansă pe timp de criză

ISJ Olt a scos la concurs 350 de posturi, majoritatea frânturi de catedre. Pentru mulţi dintre candidaţi, învăţământul a fost singurul domeniu în care îşi pot găsi serviciu, în vreme de criză. „Aş dori o catedră de economie sau ceva apropiat de acest domeniu. Am terminat anul acesta facultatea şi nu am unde să mă angajez în altă parte. M-am pregătit şi sper să reuşesc“, a spus Remus Defta, de 24 de ani.

Şi examinatorii au fost de aceeaşi părere. „Din păcate, anul acesta pentru mulţi candidaţi un post la catedră a fost singura şansă de a ocupa un loc de muncă, în condiţiile actualei crize. Numărul de posturi este mult mai mic decât cel al candidaţilor şi nu toţi vor reuşi să intre în învăţământ“, a spus Jana Marica, profesor examinator.

Cea mai mare concurenţă a fost şi de această dată la disciplinele limba şi literatura română, limbile străine şi pe învăţători-educatori.

Examenul a avut loc la Colegiul Tehnic Metalurgic, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3 şi la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina, începând cu ora 9.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite