Doi lei noi pentru o găleată cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

îi determină pe mai toţi localnicii să se trezească cu noaptea-n cap şi să parcurgă 10 km de sat, până la cele mai apropiate cişmele. Cum bătrânii satului nu mai au puterea să se

îi determină pe mai toţi localnicii să se trezească cu noaptea-n cap şi să parcurgă 10 km de sat, până la cele mai apropiate cişmele. Cum bătrânii satului nu mai au puterea să se trezească pe la 3-4 dimineaţa şi să bată atâta drum pentru apă, acestora nu le rămâne decât să cumpere apa pe care tinerii se străduiesc să o aducă în sat. Preţul unei găleţi cu apă a ajuns la 20.000 de lei. Puţini pentru unii, mulţi pentru alţii, aceşti bani se adună zi de zi.
Mătuşa Artemiza locuieşte aproape de primărie. Îi este foarte greu să care apă de la distanţe de sute de metri. "Mai strig peste gard, la vecinul meu, Vasile, şi îl rog să-mi aducă o găleată de apă, de la o fântână mai depărtată. Pentru fiecare găleată scot din buzunar 15.000-20.000 de lei şi îi dau, pentru efort", spune bătrâna. Deşi pare imposibil, sunt oameni care beau vin în loc de apă, de când se ştiu. şi asta pentru că în satul lor nu a fost apă niciodată, iar cei câţiva stropi de pe fundul fântânilor sunt tulburi din cauza nisipului. Nu mai puţin de 30 de fântâni sunt secate. La Perieni, apa costă bani. De generaţii, situaţia este neschimbată. Oamenii s-au obişnuit să consume apa cu porţia. Se trezesc cu noaptea în cap şi prind rând la apă. Sunt oameni care merg peste două dealuri, la Ciocani, de unde se întorc cu căruţele pline de butoaie cu apă. Într-un an sau doi, aici se va face o aducţiune de apă, însă bătrânii satului nu mai speră să apuce acel moment.
Primarul localităţii, Vasile Roşca, a sperat, ani de-a rândul, că va rezolva problema oamenilor. S-a înscris la o licitaţie internaţională, programul Solel-Boneh, însă nu a putut fi finanţat. Recent a primit bani de la CJ Vaslui pentru a începe o aducţiune de apă.
În tot acest timp, o cişmea din centrul satului a ajuns să fie mai frecventată decât crâşmele locale, oamenii făcând cozi cu căruţele, pentru a prinde o găleată cu apă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite