Documentele lui Rebreanu, la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentele lui Rebreanu, la vânzare
Documentele lui Rebreanu, la vânzare

Ilderim Rebreanu, unicul moştenitor al scriitorului, vrea ca întreaga colecţie să ajungă în muzeele judeţului. Specialiştii vor face un raport, în urma căruia Consiliul Judeţean va hotărî dacă va cumpăra sau nu arhiva de la Ilderim Rebreanu.

Ilderim Rebreanu este fiul lui Tiberiu Rebreanu, cel mai mic frate al marelui prozator, născut la 27 noiembrie, 1885, în comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud. Unicul moştenitor al lui Liviu Rebreanu a pus în vânzare 2.000 de piese: documente de familie, scrisori, cărţi poştale, cărţi de vizită cu semnătura scriitorului.

Acesta vrea ca toată colecţia să ajungă în Bistriţa-Năsăud, la muzeele care deţin şi alte documente ce au legătură cu Liviu Rebreanu. „N-am eu o vârstă atât de înaintată, dar nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Vreau să pun la adăpost aceste documente, iar judeţul de baştină al Rebrenilor este locul cel mai potrivit“, a declarat Ilderim Rebreanu.

Corespondenţa fraţilor Rebreanu

Acesta a refuzat să menţioneze un preţ, dar a mărturisit că este dispus să negocieze. În schimb, nu este dispus să vândă piesele „pe bucăţi“. Virgil Raţiu, scriitorul bistriţean care a studiat colecţia lui Ilderim, spune, însă, că nu toate piesele prezintă un interes deosebit. „Sunt documente privitoare la mama lui Liviu Rebreanu, la tatăl prozatorului, la scriitor şi la fraţii săi. Importante sunt documentele compuse din scrisori, cărţi poştale, cărţi de vizită cu înscrisul lui Liviu Rebreanu. Arhiva reprezintă un interes istoric literar, un izvor important pentru întregirea biografiei prozatorului. Nu toate sunt inedite. Dar avem opt piese autentice: patru  scrisori, două fotografii şi două cărţi de vizită“, spune Raţiu. Alături de el, au mai făcut parte din comisia de avaluare a documentelor rebreanologul Niculae Gheran şi scriitorul bistriţean Andrei Moldovan, care este şi consilier judeţean.

Cei trei urmează să întocmească un raport, în urma căruia Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va hotărî dacă va cumpăra sau nu arhiva. Ilderim Rebreanu spune că se desparte foarte de greu de anumite lucruri din colecţie. „Mă despart cu inima grea de anumite documente, cum ar fi scrisorile lui Liviu. Dar trebuie să le vând pentru că nu se ştie niciodată ce îţi rezervă viitorul“, mai spune moştenitorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite