Doctorii din sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elisabeta Lipă, Laura Badea, Violeta Beclea şi Gabriela Szabo sunt fostele glorii ale sportului românesc care şi-au pus experienţa profesională într-o lucrare academică. Ultima care a primit titlul de doctor în educaţie fizică şi sport, săptămâna trecută, este fosta atletă Gabriela Szabo, campioană olimpică la Sydney.

Vor ca activitatea lor profesională de pe arene să şi-o aştearnă pe hârtie într-un mod academic pentru ca generaţiile de atleţi şi formatorii lor să studieze şi să vadă ce înseamnă să faci performanţă. Din ce în ce mai mulţi sportivi vor să arate că sunt buni şi la teorie, perfecţionându-se în sportul pe care l-au practicat zeci de ani, devenind prin rezultatele lor, recunoscuţi în întreaga lume.

Careul doctorilor în sport a fost completat, săptămâna trecută, de Gaby Szabo (34 de ani), care şi-a susţinut lucrarea intitulată „Contribuţii la studiul cauzelor şi efectelor anduranţei în alergările de semifond şi fond atletism“, conducătorul ştiinţific fiind profesorul universitar doctor Adrian Gagea.

image

Susanu şi Andrunache, următoarele canotoare care ţintesc spre doctorat

„Am avut foarte mari emoţii înainte de a începe susţinerea mea publică la teza de doctorat. Dacă aş fi întrunit toate condiţiile din toate punctele de vedere, meteorologice, fiziologice, aş fi putut să dobor acel record mondial la 3.000 de metri şi să parcurg această distanţă sub opt minute“, a explicat campioana olimpică de la Sidney, în 2000, la proba de 5.000 de metri.

image

Elisabeta Lipă este prima sportivă care a obţinut titlul de doctor

Printre performanţele ei mai amintim cele trei medalii de aur de la Campionatele Mondiale în aer liber, la Atena, Sevilla şi Edmonton, patru prime poziţii la Campionatele Mondiale de sală şi două titluri de campioană europeană. Gabriela Szabo a terminat cursurile Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj şi a urmat cursurile de master ale ANEFS şi ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Trei sporturi se bat în „inteligenţă”

Atletismul, canotajul şi scrima sunt cele trei ramuri care au foşti sportivi care şi-au dat doctoratul. Este o ambiţie a lor deoarece beneficiile nu sunt foarte mari. „Nu ne interesează ce primim în plus, ci pur şi simplu facem acest curs pentru a ne perfecţiona în ceea ce ştim mai bine doar practic.

image

Violeta Beclea Szekely a vorbit  în proiectul său despre sponsorizare

Singurul avantaj material, ca să zic aşa, este o creştere a salariului de aproape 15%”, a spus Violeta Beclea-Szekely, care la începutul acestui an a primit titlul de doctor în sport, cu lucrarea „Caracteristici şi eficienţa sponsorizării în evoluţia mişcării olimpice din România“.

image

Laura Badea a susţinut lucrarea în sportul care a făcut-o celebră

În afară de cele două foste atlete, anul trecut alte două campioane olimpice au primit titlul de doctor în sport. Este vorba despre Elisabeta Lipă, cu lucrarea „Cauzele şi efectele longevităţii sportive în sporturile de rezistenţă” şi despre Laura Badea, cu susţinerea „Contribuţii la clarificarea raportului dintre inteligenţa motrică şi capacitatea de efort în scrima de performanţă“.

Alte glorii ale sportului - Doina Melinte, Paula Ivan, Monica Iagăr, Mihai Covaliu, Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache - sunt înscrise pe lista de aşteptare pentru a-şi susţine în curând lucrările de doctorat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite