Sfârşitul tratamentelor pe gratis: lista tarifelor pentru tichetele de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii spitalelor publice vor plăti fiecare serviciu medical
Pacienţii spitalelor publice vor plăti fiecare serviciu medical

De la 1 iulie, pacientul care se va prezenta la medic pentru tratament va scoate bani din buzunar de două ori: cu şi fără chitanţă. Proiectul Ministerului Sănătăţii prin care se introduce coplata, adică plata suplimentară a serviciilor medicale în schimbul unei chitanţe, a fost depus la Parlament.

Românii vor plăti de la 1 iulie, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital. Proiectul de introducere a plăţii suplimentare a serviciilor medicale ar fi trebuit aplicat încă din toamna trecută, fiind o condiţie impusă de FMI.

Bugetul de sănătate are în acest moment un deficit de 600 de milioane de lei.  Prin introducerea acestui sistem, Ministerul Sănătăţii speră să adune 700 de milioane de lei pe an. Ministerul Sănătăţii a publicat tarifele pe care le vom avea de plătit atunci când vom apela la serviciile medicale.

Astfel, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore vom da 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va costa 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru 20 de lei.

20 de lei pentru ambulanţă

Pentru o consultaţie a serviciului de ambulanţă vom scoate din buzunar alţi 20 de lei. Serviciile de recuperare în ambulatoriu pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj  vor fi taxate cu 50 de lei pe cură, maximum 100 de lei pe an. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă (peste şapte zile de internare) vom da 50 de lei.

Pacienţii vor primi în schimb un tichet moderator pentru sănătate, adică o chitanţă prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Ministerul Sănătăţii a propus Ministerului de Finanţe Publice deducerea fiscală a tichetelor, în cuantum de 600 de lei/anual (cât este plafonul contribuţiei anuale prin tichete). Categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Pacienţii sunt de acord cu introducerea sistemului de coplată, dar cer garanţii că serviciile medicale din spitale se vor îmbunătăţi.

„Mai aşteaptă doctorul ceva în buzunar?"

„Ideea nu este rea. Personal, prefer să dau un ban atunci când mă internez, dar să am parte de servicii de calitate", consideră Mihai Iordache, pacient la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti.

Marius Enache, internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Dr Victor Babeş" din Bucureşti, vrea să ştie dacă aceste tichete de sănătate elimină cu totul şpaga care se dă la medic. „Mai aşteaptă doctorul să-i bagi ceva în buzunar? Dacă ajungem să plătim în trei locuri pentru nişte servicii care lasă de dorit nu-i bine", a spus el.

Ne ducem prea des la medic

Cadrele medicale sunt de părere că decizia introducerii sistemului de coplată în spitale nu poate decât să ajute sistemul sanitar. „Servicii medicale plătite nu înseamnă altceva decât calitate. Românul s-a obişnuit cu servicii medicale gratuite, cu medicamente gratuite şi de aceea apelează la sistem chiar şi atunci când nu are nevoie, iar asta e risipă. Însă atunci când pacientul plăteşte devine mult mai responsabil", consideră prof. univ. dr Emanoil Ceauşu, director medical, Spitalul de Boli Infecţioase „Dr Victor Babeş", Bucureşti.

Mecanismul de coplată va aduce, potrivit reprezentanţilor ministerului, beneficii, printre care creşterea accesului la asistenţa medicală la nivelul adecvat, creşterea eficienţei la nivelul sistemului de sănătate, monitorizarea şi transparenţa cheltuielilor, venituri suplimentare pentru unităţile medicale. Mâine, ora 10.00, Ministerul Sănătăţii va organiza la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti o dezbatere publică pe tema tichetelor de sănătate.

Cine plăteşte tichetul de spital şi cine nu

Toate persoanele care vor solicita consultaţii medicale vor plăti pentru tichetele de sănătate.

Excepţie de la lege vor face:

persoanele fără venituri sau cele care trăiesc din ajutoare sociale.

pensionarii care au venituri sub 700 de lei pe lună.

copiii până la vârsta de 18 ani.

tinerii de la 18 până la 26 de ani, dacă sunt elevi, până la începerea anului universitar.

şomeri

persoane care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani de război).

gravide, doar pentru serviciile legate de sarcină şi naştere.

Europenii dau bani la spital de mulţi ani

Coplata a fost introdusă ca una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială. La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia.

În Germania, o consultaţie în ambulatoriu este 10 euro, ziua de spitalizare, până la un nivel maxim de 28 de zile pe an, este tot 10 euro, iar o cutie de medicamente este între 5 şi 10 euro. Şi în Europa de Est există ţări care au introdus coplata.

În Estonia, din 2002, se plăteşte 3 euro per consultaţie în ambulatoriu, 1,5 euro pe zi de spitalizare - limitat la 10 zile. În Croaţia, tichetul de sănătate a fost introdus din anul 2005. Croaţii plătesc 1,5 euro pe o consultaţie în ambulatoriu şi 7,5 euro pe episodul de spitalizare. În Cehia se plăteşte 2 euro pe o consultaţie în ambulatoriu şi tot 2 euro pe o zi de spitalizare.

Infografie
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite