„Doctor“ de clădiri clujean cu brevet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetăror a descoperit o metodă de a expertiza mai ieftin starea tehnică a clădirilor care trebuie consolidate. Un profesor clujean a primit un premiu naţional pentru un brevet de invenţie revoluţionar în domeniul construcţiilor.

Profesorul clujean Dorin Isoc este singurul ardelean premiat, la sfârşitul săptămânii trecute, de către Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică (ANCS) în cadrul Salonului de Inventică de la Bucureşti.

Premiul i-a fost adus de proiectul „Diagnoză şi predicţie inteligentă şi activă a construcţiilor cu structură de rezistenţă în mediul înconjurător intens poluat”. Clujeanul a invenat un program de monitorizare a „stării de sănătate” a construcţiilor, care reduce drastic cheltuielile băneşti şi de timp pentru expertizarea imobilelor.

Timp şi bani

Expertizele de stare tehnică a construcţiilor sunt extrem de scumpe, iar sistemul nou conceput va rezolva aceste probleme mult mai ieftin şi doar în câteva minute. Dacă pentru a determina starea de uzură a unei clădiri costurile încep de la 2.000 de lei şi pot depăşi cu uşurinţă 10.000 de lei, cu programul lui Isoc cheltuielile devin infime.

O altă caracteristică a sistemului inventat de clujean este că expertizarea unei clădiri, care în mod normal ar dura minim o săptămână şi ar presupune intervenţia fizică la structura de rezsitenţă, se poate face în câteva minute.

Sistemul presupune un soft complex, care strânge într-o bază naţională informaţii despre toate clădirile supuse uzurii. „Practic vor fi centralizate cărţile tehnice ale clădirilor, rezultând expertize precise asupra stării de sănătate a clădirilor, împreună cu recomandările de intervenţie, cu costuri mult mai reduse, cu crearea de locuri noi de muncă”, a declarat Isoc.

Proiect interdisciplinar

Proiectul este interdisciplinar, îmbină inteligenţa artificială cu fizica, chimia şi construcţiile de bază. Analizând datele fizice împreună cu condiţiile de poluare locale, comparate cu testele de referinţă se poate stabili starea de sănătate a construcţiilor. Isoc are 11 brevete de invenţie, peste 100 de articole ştiinţifice publicate, cursuri şi contracte de cercetare, inclusiv internaţionale.

Şomer cu înaltă calificare

Dorin Isoc a înfiinţat de doi ani ONG-ul, Grupul de Reformă şi Alternativă Universitară, care critica public conducerea Universităţii Tehnice, unde era profesor. Isoc a câştigat mai multe procese cu universitatea pe baza legii privind informaţiile publice.

Universitatea i-a desfăcut contractul de muncă, în vara anului 2008,  invocând criticile de incompetenţă pe care le aducea instituţiei şi faptul că dădea note foarte mici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite