Dobriţoiu şi fiul, prietenii certaţi cu legea ai lui Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Dobriţoiu, Dumitru Samson
Corneliu Dobriţoiu, Dumitru Samson

„Îl cunosc foarte bine, pentru că eu cu generalul Corneliu Dobriţoiu mă cunosc de ani buni, avem, aş putea spune, o relaţie şi de familie, şi e evident că îl cunosc pe fiul domniei sale".

Este declaraţia, de vineri, a preşedintelui interimar Crin Antonescu, la două zile după ce atacase procurorii implicaţi în ancheta împotriva unei posibile fraude la referendum. Ca o coincidenţă, fiul prietenului său de familie, Dumitru Samson, este anchetat de aceiaşi procurori.

Fiul, politică interlopă şi tunuri la stat

Dumitru Samson, fiul vitreg al actualului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este cercetat de DNA Cluj. Potrivit procurorilor, Dumitru Samson şi preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, au iniţiat o acţiune pentru mobilizarea alegătorilor din Transilvania şi Banat la referendumul din data de 29 iulie 2012 prin mituirea acestora cu recompense în bani şi alte foloase materiale.

Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineţii de 29 iulie 2012, în înţelegere cu Teodor Atanasiu, Dumitru Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean (cunoscut interlop din Cluj Napoca, cu relaţii în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acţioneze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educaţie), iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localităţi de pe raza judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş grupuri de interlopi care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin.

„S-a mai stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Dumitru Samson i-a promis învinuitului Bogdan Măgurean că va utiliza influenţa de care se bucură la nivelul ministerelor şi îi va influenţa pe funcţionari să acorde contracte firmei de pază şi protecţie reprezentate de Bogdan Măgurean", susţin procurorii de la DNA Cluj.

Dumitru Samson nu se află la primul contact cu procurorii anticorupţie. În 2008, acesta a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane, printre care şi foşti şefi ai Autorităţii Naţionale de Turism, în legătură cu atribuirea ilegală a unui contract de achiziţii publice privind promovarea ofertei turistice româneşti în străinătate, prejudiciul fiind de 1,3 milioane de euro.

Dumitru Samson, director economic şi asociat la societatea Smart Advertising Grup SRL, a fost acuzat de complicitate la fals intelectual si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, faptele petrecându-se în 2006, atunci când la putere se aflau PNL şi PDL. El şi complicii săi au luat banii pentru realizarea unor clipuri publicitare pentru România, clipuri care nu au fost difuzate niciodată, fiind refuzate de ANT şi nerefăcute de firma lui Samson.

Tatăl s-a împroprietărit cu locuinţa de serviciu

În 2005, generalul prieten cu Antonescu era locţiitor de secretar de stat la MApN, propulsat de PNL. În această calitate, Dobriţoiu şi-a cumpărat în anul 2005 apartamentul de serviciu, de 115 metri pătraţi, într-o zonă centrală a Capitalei cu 27.000 de euro, deşi pe piaţa imobiliară o astfel de locuinţă ar fi valorat 150.000 de euro. Apartamentul situat pe strada Traian din Bucureşti a fost vândut de Dobriţoiu, în 2007, pentru un profit de aproape 8 ori mai mare: 200.000 de euro, conform declaraţiei sale de avere.

"Îl cunosc foarte bine, pentru că eu cu generalul Corneliu Dobriţoiu mă cunosc de ani buni, avem, aş putea spune, o relaţie şi de familie, şi e evident că îl cunosc pe fiul domniei sale."
Crin Antonescu preşedinte interimar

Declaraţii şi fapte

16 august - Preşedintele interimar Crin Antonescu a lansat un atac fără precedent împotriva procurorilor care lucrează în dosarele privind eventuale fraude la referendum. Acesta i-a cerut explicaţii procurorului general Laura Codruţa Kovesi în legătură cu aceste verificări.

17 august - Dumitru Samson, fiul generalului Dobriţoiu, este chemat la DNA şi pus sub urmărire, acuzat de fraudă electorală şi trafic de influenţă. A fost audiat timp de opt ore la sediul DNA Cluj, în dosar fiind anchetat şi preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu.

17 august - Crin Antonescu recunoaşte că este bun prieten cu Dumitru Samson şi cu tatăl vitreg al acestuia, ministrul Corneliu Dobriţoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite