Teleorman: Doar sindicatele din învăţământ şi finanţe au fost în grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teleorman: Doar sindicatele din învăţământ şi finanţe au fost în grevă
Teleorman: Doar sindicatele din învăţământ şi finanţe au fost în grevă

Cei mai mulţi sindicalişti din sistemul bugetar teleormănean care au participat, luni, la greva generală au fost din învăţământ şi de la administraţiile financiare, transmite NewsIn.

Astfel, din cele 195 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din judeţul Teleorman, luni, a fost grevă generală în 134, iar în alte opt unităţi s-a ales ca formă de protest greva japoneză, potrivit inspectorul general adjunct, Şerban Răceanu. Au fost , însă, şi 53 de unităţi şcolare, majoritatea grădiniţe, în care programul s-a desfăşurat normal.

Inspectorul general adjunct a declarat că orele de curs pierdute se vor recupera în cursul săptămânii, sau în zilele de sâmbătă sau duminică, dacă părinţii vor consimţi în scris acest lucru. Recuperarea se va face, însă, fără ca orele să fie plătite dublu.

Majoritatea sindicaliştilor care au fost în grevă generală sunt membri ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Teleorman, liderul Tudor Spiridon apreciind că aproximativ 80% dintre membrii de sindicat au ales această formă de protest.

În grevă generală au fost şi membrii Sindicatului Finanţe Teleorman, astfel că salariaţii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Teleorman şi Administraţiile Finanţelor Publice din Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii deVede, Videle şi Zimnicea, au venit la serviciu, dar au ţinut ghişeele închise.

Camelia Dumitru, liderul sindical, a declarat că angajaţii din sistemul de finanţe publice participă la greva de solidaritate de o zi în vederea susţinerii revendicărilor comune cu cele ale sindicatelor din învăţământ şi din penitenciare care au urmat paşii legali privind declanşarea conflictului de muncă.

În grevă au fost şi sindicaliştii din spitalele din judeţ, unde s-au făcut doar internările de urgenţă şi s-a asigurat prezenţa la patul bolnavilor cu o treime din efectivul normal.

Membrii Sindicatului TESA din Spitalul Judeţean Alexandria au părăsit locurile de muncă între orele 8,00-10,00 şi s-au adunat în holul spitalului, potrivit liderului sindical Sorin Ignat. Acesta a declarat că s-a luat legătura şi cu conducerea spitalului căreia i s-a înaintat lista de revendi cări ale Alianţei Bugetarilor, prin care se solicită renegocierea Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, stoparea disponibilizărilor din sectorul bugetar şi renunţarea la acordarea concediului fără plată forţat.

La Ambulanţă, însă, s-a lucrat normal, chiar dacă sindicatul face parte din alianţa judeţeană a bugetarilor şi  susţin protestul şi revendicările acesteia. Liderul sindical, Ion Dragomir, a declarat, însă, că nu se poate ignora nicio solicitare pentru că doar la faţa locului se poate stabili cât de gravă este starea celor care solicită Serviciul de Ambulanţă.

Poliţiştii teleormăneni au susţinut „doar cu sufletul” pe cei care au fost în grevă generală, potrivit liderului sindical, Pavel Ghindă, pentru că activitatea nu putea să fie sistată şi, pe de altă parte, poliţiştilor nu le este permis prin lege acest lucru. S-a renunţat şi la banderola albă care semnifică greva japoneză, pentru a nu induce o stare de confuzie în rândul populaţiei, a mai declarat acesta.
Banderole albe au fost purtate pe braţul drept de sindicaliştii din primăriile din Alexandria şi Roşiorii de Vede, în semn de solidaritate cu cei aflaţi în grevă japoneză. Aceştia şi-au desfăşurat, însă, normal, activitatea. La celelalte trei primării orăşeneşti, din Videle, Turnu- Măgurele şi Zimnicea, angajaţii au lucrat ca în orice altă zi, fără să protesteze în vreun fel.

Nici în mediul rural, în majoritatea primăriilor, angajaţii nu au protestat în vreun fel. Liderul Sindicatul ui Democratic al Salariaţilor din Administraţie şi Servicii, Dumitru Turturică, a declarat că au fost, totuşi, câteva primării, mai ales în nordul judeţului, în cxare nu s-a lucrat. Printre acestea, sunt cele din localităţile: Drăcşenei, Săceni, Drăgăneşti de Vede, Rădoieşti, Troianul şi Bogdana.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite