Doar trei curţi de apel din ţară nu au hotărât dacă se alătură protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar trei curţi de apel din ţară nu au hotărât dacă se alătură protestelor
Doar trei curţi de apel din ţară nu au hotărât dacă se alătură protestelor

Doar trei dintre cele 15 curţi de apel nu au hotărât, încă, dacă vor organiza proteste, în timp ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 31 de tribunale şi peste 100 de judecătorii au avut adunări generale ale judecătorilor şi au votat pentru reducerea activităţii, potrivit unei situaţii RNAG.

Potrivit situaţiei realizate, marţi, de către Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale (RNAG), formată din 240 de judecători, fiecare reprezentând câte o instanţă din ţară, până la 1 septembrie, s-a decis restrângerea activităţii la 12 curţi de apel din totalul de 15. Astfel, la curţile de apel din Alba Iulia, Bucuresti, Cluj,  Constanta, Galati, Oradea, Piteşti, Suceava, Ploieşti, Iaşi, Braşov, Târgu Mureş au fost deja organizate adunările generale ale judecătorilor, care au hotărât asupra formelor de protest ce vor fi adoptate în continuare. Celelalte trei curţi de apel vor organiza, în perioada imediat următoare, adunări generale pentru a discuta legea unică de salarizare.

Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi, în cadrul Adunării Generale, să îşi reducă activitatea şi să judece numai cauzele urgente, precum şi pe cele care vizează sporurile salariale. Totodată, magistraţii de la 31 de tribunale din toată ţara, precum şi de la peste 100 de judecătorii au început deja protestele.

Situaţia prezentată de către Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale arată că, până marţi, aproximativ 80% din totatul instanţelor din ţară au început protestele. Dintre acestea, cele mai multe şi-au restrâns activitatea încă de luni, în timp ce restul vor protesta cel târziu de la 7 septembrie.

Totodată, se arată în situaţia prezentată, marţi, de RNAG, mai multe parchete de pe lângă instanţele de judecată au decis sprijinirea protestului judecătorilor şi adoptarea unor forme particulare de protest (neefetuarea urmăririlor penale, încetarea activităţii de audienţe, neexpedierea înscrisurilor procedurale către părţi).

Bilanţul adunărilor generale la nivelul mai multor instanţe din ţară de luni arăta că 8 curţi de apel, 18 tribunale şi judecătoriile arondate acestora au votat pentru reducerea activităţii şi amânarea dosarelor cu anumite excepţii, potrivit unei situaţii remise agenţiei NewsIn de RNAG.

Mai multe instanţe din ţară au votat pentru întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie şi pentru boicotarea alegerilor, în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite