Doar 60% din ruşi cred că democraţia este importantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 60% din ruşi cred că democraţia este importantă
Doar 60% din ruşi cred că democraţia este importantă

Doar 60% dintre ruşi consideră că democraţia este importantă, adică mult mai puţin decât media (90%) unui studiu realizat de institutul World Public Opinion în 23 de ţări, a anunţat luni centrul rus Levada, citat de AFP.

"60% dintre persoanele interogate în Rusia consideră să este important să trăieşti într-o ţară cu un regim democratic, în condiţiile în care indicele mediu pentru cele 23 de ţări care au participat la studiu este de 90%", a declarat Denis Volkov, sociolog la centrul Levada, care a realizat partea rusă a sondajului.

Pentru 29% dintre persoanele chestionate, democraţia este "puţin sau deloc importantă", arată studiul comandat de Uniunea Interpalementară.

67% dintre ruşi cred că "este foarte sau destul de important ca persoanele care au puncte politice care diferă de ale majorităţii să şi le poată exprima cu uşurinţă, fără să se teamă de urmări". Aproape jumătate dintre ruşi (48%) afirmă aceste persoane "pot să o facă destul de sau complet liber" în Rusia actuală.

"Democraţia este percepută de foştii sovietici într-un mod specific", comentează Volkov. "Simbolizează, din punctul lor de vedere, pe lângă libertatea de expresie, un nivel de viaţă ridicat, precum cel din ţările europene", a adăugat el. "Nu există încă un sistem de îmvăţământ naţional care să le arate ruşilor că democraţia prevede şi separarea puterilor şi o justiţie independentă", a subliniat el.

Studiul a fost realizat în diferite părţi din lume, în special în China, Indonezia, Pakistan, Turcia, Egipt, Irak, teritoriile palestiniene, Statele Unite, Kenya, Nigeria, Polonia şi Franţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite