Disponibilizările colective sunt la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disponibilizările colective sunt la modă
Disponibilizările colective sunt la modă

Numărul sătmărenilor rămaşi fără locuri de muncă în urma concedierilor colective a crescut de aproape 10 ori în acest an. Rata şomajului va ajunge la cinci procente în următoarele zile, iar din septembrie, funcţionarii publici vor îngroşa rândurile şomerilor.

Numărul persoanelor disponibilizate colectiv, în primele şapte luni ale acestui an, în judeţul Satu Mare, a crescut cu 886% faţă de aceaşi perioadă a anului 2008. Astfel, faţă de anul trecut, când 268 de sătmăreni au fost vizaţi de disponibilizările colective, anul acesta nu mai puţin de 2.374 de sătmăreni au rămas fără un loc de muncă în urma concedierilor în masă.

Rata şomajului a fost la finalul lunii iulie de 4,9 procente, cu un număr de aproape 7.700 de şomeri, urmând ca, după disponibilizările colective de luna aceasta, rata şomajului să treacă pragul de cinci procente.

Inspectoratul Şcolar a evitat concedierile

„Pentru luna august, două societăţi comerciale din Satu Mare au anunţat disponibilizări colective. Este vorba de Electrolux, cu 157 de persoane şi Ceramica din Carei, cu alte 48 de persoane“, afirmă Simona Derşidan, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). Nu mai puţin de 280 de posturi au fost desfiinţate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, însă nimeni nu şi-a pierdut locul de muncă.

„Am reuşit să rearanjăm organigrama, astfel încât, chiar dacă au fost desfiinţate 280 de posturi nimeni nu şi-a pierdut locul de muncă în această etapă. O parte din locurile de muncă vacante în sistem au fost desfiinţate, iar unele posturi  au fost comasate“, afirmă, Mariana Popa, inspector şcolar general.

Vânătoarea bugetarilor continuă, însă. „Până la finalul lunii trebuie să finalizăm lista posturilor din administraţia publică ce vor fi desfiinţate. Sunt unele instituţii unde organigrama este umflată, nu avem deocamdată un număr exact al bugetarilor ce vor fi disponibilizaţi”, afirmă prefectul Radu Giurcă.

Iulie, o lună nefastă

Acesta mai spune că instituţia pe care o conduce încearcă să diminueze efectele crizei prin căutarea de inves-titori. „Avem de exemplu zilele acestea programate întâlniri cu investitori din Germania şi Austria, prin intermediul Forumului German. Sprijinim orice investitor, este nevoie de infuzii de capital în judeţ “, mai spune Giurcă.

Potrivit AJOFM Satu Mare, cea mai mare creştere a ratei şomajului în judeţul Satu Mare, s-a înregistrat la finele lunii iulie, cu 2,9 puncte procentuale, cauzată în primul rând de concedierile colective.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite