Dispariţia mangrovelor a accentuat efectele ciclonului din Myanmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciclonul Nargis care a devastat regiunile sudice ale statului Myanmar a făcut atât de multe ravagii pentru că pădurile de mangrove din zonele respective au fost tăiate masiv în ultimii ani,

Ciclonul Nargis care a devastat regiunile sudice ale statului Myanmar a făcut atât de multe ravagii pentru că pădurile de mangrove din zonele respective au fost tăiate masiv în ultimii ani, informează BBC News.

Mangrovele, forme de vegetaţie foarte densă, reprezentau o zonă-tampon, care apăra regiunile de coastă de valurile uriaşe şi de furtuni. Datorită densităţii lor, aceste păduri previn înaintarea valurilor către regiunile de coastă. Dezvoltarea pădurilor de mangrove este favorizată de combinaţiile de apă dulce şi apă sărată.

Bilanţul tsunamiului produs în Asia în 2004, când în zonele din apropierea pădurilor de mangrove s-au înregistrat mai puţine victime şi pagube incomparabil mai mici, confirmă rolul acestora. Astfel, în timp ce într-un sat de lângă aceste păduri valurile au făcut două victime, într-o localitate care nu era apărată de această formă de vegetaţie au murit peste 6.000 de oameni.

Potrivit ultimelor evaluări, mai mult de 3,6 milioane de hectare de păduri de mangrove au dispărut din 1980 şi până în prezent, cele mai mari pierderi din acest punct de vedere înregistrându-se în Asia - 1,9 milioane hectare. În ceea ce priveşte situaţia din Myanmar, principala cauză a dispariţiei acestei forme de vegetaţie o reprezintă exploatarea excesivă şi necontrolată. Cu toate acestea, oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură susţin că rata anuală a distrugerii mangrovelor este în scădere, ceea ce ar putea favoriza un anume control asupra acestui fenomen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite