Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureatul premiului Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liu Xiaobo
Liu Xiaobo

Disidentului chinez Liu Xiaobo este laureatul din acest an al premiul Nobel pentru Pace pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China", a anunţat Comitetul Nobel, citat de site-ul nobelprize.org.

Aflat în prezent în detenţie, Liu Xiaobo, născut la 28 decembrie 1955, a militat timp de două decenii pentru aplicarea drepturilor omului în China.

Liu a primit diploma în literatură de la Universitatea Jilin, în 1982. A fost profesor itinerant la mai multe universităţi din afara Chinei, printre care Universitatea Columbia, Universitatea Oslo, Universitatea Hawaii.

Liu Xiaobo a fost arestat şi condamnat în repetate rânduri pentru activităţile sale de protest politic. În 1989, la revenirea din SUA, unde predase la Universitatea Columbia din New York, Xiaobo a participat la mişcarea de protest din Piaţa Tiananmen. A fost arestat şi a stat un an şi jumătate la închisoare, fără a fi condamnat.

În ianuarie 1991, a fost condamnat pentru "propagandă contrarevoluţionară şi incitare contrarevoluţionară", dar nu a fost trimis la închisoare.

După ce a criticat din nou regimul comunist, în 1996 a fost trimis într-un lagăr de reeducare prin muncă silnică  pentru trei ani pe motiv că "perturbase ordinea publică".

Exclus de la Universitatea din Beijing, unde predase, Xiaobo a devenit membru al Centrului Independent Pen, o organizaţie a studenţilor, fiind numit preşedinte în 2003.

Condamnat la 11 ani de închisoare

Liu a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008. Carta 08 chema la liberatea exprimării şi la alegeri într-un sistem pluripartinic în China, iar din mai 2009 a strâns peste 8.600 de semnături. La 8 decembrie 2008, Liu a fost arestat după participarea sa la Carta 08. A fost arestat oficial  la 23 iunie 2009, sub suspiciunea de "incitare la subversiune", a fost judecat la 23 decembrie 2009 şi condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare a drepturilor politice. El a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale.

În decembrie 2008, Departamentul de Stat american a cerut eliberarea lui Liu, iar, în ianuarie 2009, 300 de  personalităţi, printre care Salman Rushdie, Margaret Atwood, au cerut eliberarea disidentului. În decembrie 2009, UE şi SUA au emis apeluri oficiale pentru eliberarea sa necondiţionată.

China a declarat că celelalte naţiuni trebuie să respecte "suveranitatea judiciară a Chinei" şi să nu se amestece în treburile ei interne.

Într-un interviu acordat recent, Xiaobo îşi exprima speranţa în democratizarea progresivă a Chinei: "Vor exista progrese foarte lente, dar solicitările de libertate făcute atât de oameni de rând, cât şi de membri ai Partidului sunt greu de oprit".

În ianuarie 2010, Vaclav Havel s-a alăturat altor disidenţi din perioada comunismului şi a cerut la Ambasada chineză din Praga eliberarea lui Liu.

Deşi cărţile sale sunt interzise în China, pot fi publicate în Hong Kong. Liu Xiaobo este căsătorit şi nu are copii.

Liu a fost nominalizat pentru Nobel 2010 de Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwarzenberg, Desmond Tutu şi Grigori Iavlinski.

Şase premii Nobel

Institutul norvegian a surprins în 2009 prin acordarea premiului pentru pace preşedintelui american Barack Obama.

Premiul Nobel pentru pace  este singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel.

Seria premiilor Nobel pentru 2010 a început luni, când cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiului pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.

Marţi, cercetătorii de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit premiul Nobel pentru fizică pe 2010 pentru descoperirea grafenului, un material cu o structură bidimensională, obţinut din grafit.

Miercuri, cercetătorul american Richard F. H şi cercetătorii japonezi Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pe 2010 pentru cercetările lor din domeniul sintezei organice.

Joi, scriitorului peruan Mario Vargas Llosa a fost desemnat laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2010, pentru  "cartografierea structurilor puterii".

Seria Nobelulilor în 2010 se va încheia luni, 11 octombrie, cu decernarea premiului pentru economie.

Laureaţii vor primi câte un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.  Premiile se decernează la 10 decembrie, pentru a coincide cu comemorarea morţii fondatorului acestor premii, Alfred Nobel.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite