Barroso: "Discuţiile despre schimbările climatice, foarte aproape de un impas"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barroso: "Discuţiile despre schimbările climatice, foarte aproape de un impas"
Barroso: "Discuţiile despre schimbările climatice, foarte aproape de un impas"

Potrivit unor extrase din discursul pe care Jose Manuel Barroso îl va susţine la Consiliul pentru Relaţii Externe de la New York, discuţiile din cadrul ONU privind schimbările climatice sunt foarte aproape de un impas. Preşedintele Comisiei Europene va avertiza luni asupra eforturilor de a opri încălzirea globală, informează Reuters.

Barroso va cere statelor emergente să-şi asume reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a obţine sprijin financiar din partea statelor industrializate.

Mesajul Europei către statele aflate în curs de dezvoltare este acela că, dacă sunteţi serioşi în privinţa eforturilor de reducere a emisiilorde gaze, noi vă vom sprijini, se arată în extrasul discursului.

Mesajul nostru către lumea dezvoltată este acela că trebui să ne luăm un angajament financiar credibil faţă de statele în curs de dezvoltare. Ecuaţia este simplă: dacă nu vor fi bani, nu va fi nicio înţelegere. Iar, dacă nu se va lua nicio acţiune, nu vor fi bani!, mai arată discursul.

Din cauza neînţelegerilor dintre state privind nivelul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi cel al contribuţiilor financiare ale statelor bogate către cele sărace care se angajează în reducerea emisiilor, negocierile privind un acord care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012, s-au blocat.

Barroso va îndemna statele lumii să abordeze la modul serios această problemă cu ocazia discuţiilor dintre cele 190 de ţări membre ale ONU, programate să aibă loc la Copenhaga în decembrie, în încercarea de a ajunge la o înţelegere.

Pentru a da un impuls acestui proces, Ban Ki-moon, secretarul General al ONU, organizează marţi un summit de o zi, unde preşedintele american Barack Obama, care s-a angajat să fie unul din liderii acestei acţiuni, va susţine un discurs.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite