EXCLUSIV Discursul Regelui Mihai, decriptat de jurnalistul Ion Cristoiu. "A fost mesajul unui rege în exerciţiu, cu ideile lui Radu Duda"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu afirmă că mesajul susţinut marţi de Regele Mihai în faţa Parlamentului a fost al unui suveran în exerciţiu, având la bază ideile Principelui Radu Duda, şi nu unul de împlinire a vârstei de 90 de ani.

Pentru mulţi comentatori de la televizor istoria începe de la Monica Columbeanu încoace şi ei nu sesizează nuanţele. În urmă cu 65 de ani, Regele Mihai a vorbit într-un context controversat deoarece prin acel mesaj a legitimat Parlamentul de atunci. Opoziţia, în frunte cu Iuliu Maniu, i-a cerut să nu ţină acel discurs pentru că astfel legitima alegerile fraudate”, a declarat Ion Cristoiu pentru adevarul.ro.

Jurnalistul reaminteşte că în Constituţia României din perioada interbelică era înscris că regele nu trebuie să vorbească în Parlament, ci să citească un mesaj.

Momentul de astăzi s-a vrut, în frunte cu regizorii, precum Radu Duda, o continuare a momentului constituţional reprezentat de citirea unui mesaj al regelui la deschiderea unui nou Parlament. Este foarte importantă această precizare deoarece mesajul nu a fost al unui om care sărbătoreşte împlinirea a 90 de ani, ci mesajul unui rege în exerciţiu în faţa Parlamentului”, a adăugat Ion Cristoiu.

Regele transmitea mesajul Guvernului

Potrivit acestuia, inclusiv primul mesaj al Regelui Mihai susţinut în Parlamentul României, în 1946, a fost redactat de la început până la sfârşit de către noul Guvern,

Prin intremediul acestui mesaj, Guvernul îşi prezenta principalele direcţii de politică internă şi externă. În cazul de faţă, Radu Duda pe post de premier a făcut un mesaj prin care Regele a părut în ipostaze de rege în exerciţiu şi a prezentat principalele probleme ale politicii interne şi externe ale României. Nu a fost un text ceremonios, solemn, emoţionant despre el, despre monarhie, despre cei 90 de ani care au trecut de când este pe acest pământ. A fost un mesaj prin care el a dat unele sarcini Parlamentului României republicane, aşa cum spunea domnul Mircea Geoană fără să îşi dea seama de paradoxul în care se afla”, precizează Ion Cristoiu.

Jurnalistul adaugă că, „din nefericire pentru regizorii acestui moment, telespectatorii, comentatorii şi jurnaliştii de la tv nu au sesizat nuanţa şi asta ţine de istoria interbelică a României”.

Făcând o analiză a discursului Majestăţii Sale, Ion Cristoiu spune că a regăsit în text toate temele din campania electorală, din 2009, ale Principelui Radu Duda, precum: moralitatea, civilitatea, România modernă.

Absenţa Patriarhului, cea mai mare lovitură dată Regelui Mihai

Referitor la absenţa preşedintelui Traian Băsescu, a primului ministru Emil Boc, a preşedintelui Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi a Patriarhului Daniel, Ion Cristoiu afirmă că ultima are cel mai mare efect pentru monarhie.

„Cea mai mare lovitură o reprezintă absenţa Patriarhului pentru că Monarhia stă sub semnul Bisericii. Nu cunosc motivele Patriarhului, dar cred că nu a venit intenţionat. Celelalte absenţe, chiar dacă sunt justificate, au conotaţii politico - electorale foarte clare”, afirmă el.

Capra monarhică şi varza republicană

Ion Cristoiu este de părere că Traian Băsescu şi PDL-ul au împins momentul discursului regelui în braţele PSD-ului.

„S-a intenţionat şi s-a reuşit o împingere a acestui moment în braţele PSD-ului. Asta s-a văzut din discursul lui Mircea Geoană care în calitate de preşedinte al Senatului nu ştia cum să împace capra monarhică cu varza republicană. Prezenţa masivă a PSD-ului, la care adăugăm scrisoarea şcolărească a lui Ion Iliescu adresată Regelui Mihai, dovedeşte că a fost manevra lui Traian Băsescu şi a PDL de a prezenta acest moment ca fiind unul creat de social-democraţii lui Ion Iliescu, şi nu de PNL”, opinează jurnalistul.

În continuare, Ion Cristoiu afirmă că nu îşi poate da seama care vor fi urmările electorale ale acestui fapt, adăugând însă că „s-a urmărit o uimire în rândul electoratului PSD-ist care este anti Regele Mihai în marea lui parte, dar să se şi arate oportunismul FSN-ist pentru că nu s-au uitat campaniile din anii 1990”.

„După părerea mea era bine dacă se găsea cineva de la PNL care să conducă şedinţa, a ieşit însă în faţă nu tocmai partea credibilă a PSD-ului”, conchide el.

Regele Mihai I al României s-a adresat, marţi, naţiunii române, pentru prima oară după 64 de ani, într-o ceremonie solemnă în care a primit Colanul Camerei Deputaţilor. Şedinţa a fost deschisă printr-un mesaj al preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Vezi aici detalii!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite