Directorul SRI : Existenţa scutului, o evoluţie semnificativă a securităţii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cristian Maior
George Cristian Maior

Directorul SRI, George Cristian Maior a declarat că viitoarea existenţă a unui scut antirachetă în România reprezintă "o evoluţie foarte semnificativă din punct de vedere al creşterii securităţii naţionale".

"Faptul că România va găzdui elemente ale acestui scut antirachetă, din 2015, este o evoluţie foarte semnificativă, din punct de vedere a creşterii securităţii naţionale. De aici trebuie pornit, chiar şi în evaluarea potenţialelor riscuri sau probleme de percepţie, care mai pot apărea în legătură cu această dezvoltare. Pornim de la faptul că vom avea un plus de securitate, pentru că realitatea strategică ne arată, şi nu trebuie să privim static lucrurile, trebuie să le privim în perspectivă, inclusiv pe termen mediu şi lung, că ameninţarea cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune, rachete balistice, va deveni o problemă tot mai stringentă, pe termenii menţionaţi. Eram descoperiţi, din acest punct de vedere, şi acest lucru închide, o cupolă, în sens abstract, dar şi în sens tehnologic, concret, asupra României, în faţa acestei ameninţări", a spus astăzi, la radioul public, directorul SRI.

Potrivit lui Maior, acest scut are şi acordul implicit al NATO, de aceea el că nu crede că va mai fi nevoie de o altă instalaţie similară care să aparţină Alianţei Nord-Atlantice.

"Evident că se pune problema NATO, a extinderii elementelor de scut, care există oricum în statele NATO. Din acest punct de vedere, poate sud-estul Europei era o excepţie, până acum. Deci, se pune problema creării şi a unui scut antirachetă NATO, care a fost în discuţie şi la summit-ul de la Bucureşti. Nu cred că va fi un al doilea, cred că există posibilitatea ca acest scut să fie absorbit în conceptul NATO de scut antirachetă, inclusiv la nivel de comandă şi control", a precizat Maior.

Directorul SRI, a explicat că acest lucru va declanşa, probabil, o dezbatere la nivelul aliaţilor şi "se vor lua anumite decizii pe termen mediu, din acest punct de vedere".

Pe de altă parte, George Cristian Maior a confirmat că potenţialul unor ameninţări există, indiferent de apariţia sau de dezvoltarea scutului antirachetă, pe teritoriul României, după cum există deja şi facilităţi americane, în România.

"România participă serios la diverse operaţiuni, în Afganistan, România este parte a unei alianţe militare, deci nu vom fi niciodată scutiţi de ameninţări, inclusiv de natură teroristă, aşa cum nu este scutit tot acest spaţiu de alianţe, din care facem parte. Problema este de a putea anticipa asemenea evenimente, de a le putea contracara", a punctat directorul SRI.

Impactul mediatic al dezbaterilor pe probleme de securitate, nemulţumeşte SRI

La capitorul nemuţumiri, Maior declară că atât de calitatea dezbaterilor pe teme ce ţin de ameninţările de securitate este slabă, cât şi impactul modest al acestor teme în mass media este mic: "România este la un nivel mai scăzut, în acest moment, din punct de vedere al ameninţării teroriste. Dar trebuie să ne gândim foarte serios şi pe termen mediu şi lung. Din păcate, poate la noi, şi la nivel de opinie publică, acest lucru este mai puţin realizat, iar mediile de analiză sunt foarte slabe din acest punct de vedere la noi".

"Problema este că impactul la nivelul mediatic al unor asemenea dezbateri este nesemnificativ uneori din punct de vedere al obsesiei ratingului", a subliniat Maior. El şi-a exprimat regretul că nu există nici măcar o emisiune dedicată unor "probleme specializate" legate de securitate, de combaterea terorismului sau de prevenirea ameninţărilor asimetrice, transmite Agerpres.

Reamintim că Serviciul Român de Informaţii va împlini în acest an două decenii de existenţă. La 26 martie 1990, a fost înfiinţat prin decret Serviciul Român de Informatii, instituţie de stat specializată în domeniul culegerii de informaţii privind siguranţa naţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite