Directorul SIE: Există pericolul ca istoria postdecembristă a României să nu fie documentată corespunzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungurenu, a declarat joi că singurul ministru de externe român care a avut grijă de arhiva MAE a fost Andrei Pleşu (1997-1999).

"Istoria făcută exclusiv pe aportul subiectiv al personajelor nu e istorie, este o minciună", a avertizat Mihai Răzvan Ungurenu, fost ministru de externe al României între 2004-2007, cu ocazia lansării cărţii „Întotdeauna loial. Note diplomatice pentru o Românie modernă (2005-2007)", la Institutul de Istorie din Cluj-Napoca.

Ungureanu a declarat la Cluj: "Am ezitat îndelung asupra acestei confesiuni. Arhiva MAE conservă pentru fiecare ministru un spaţiu pe care acesta îl poate utiliza pentru depozitarea acelor hârtii de interes care mai târziu pot fi revăzute, recitite sau invocate din perspectiva analizării istorice a relaţiilor internaţionale ale României.

Un singur ministru a avut grijă de istoria propriului timp şi îmi face plăcere să o spun că acesta a fost Andrei Pleşu. În rest? Nimic.

Ca şi cum cum totul s-a risipit în vânt, ca şi când portofoliile, deciziile, hotărârile, unele dintre ele cu caracter excepţional pentru drumul României sau pentru ce înseamnă România astăzi n-ar fi fost cu nimic mai importante decât un fir de nisip.

Vă mărturisesc surpriza mea a fost profundă, iar regretul nu mi-l pot ascunde nici acum, pentru că nu vor rămâne în urma acestui deşert de referinţă istorică decât ceea ce noi istoricii folosim întotdeauna cu mare măsură şi anume mărturia subiectivă.

Iar istoria făcută exclusiv pe aportul subiectiv al personajelor nu e istorie, este o minciună".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite