Directorul Realitatea TV, Stelian Tănase: „Trăim într-un stat poliţienesc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convorbirile dintre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi oameni politici şi jurnalişti care au ajuns în presă nu au nicio relevanţă nici pentru dosarul în care este cercetat Vîntu, nici în contextul politic, dar sunt dovada că „trăim într-un stat poliţienesc", a declarat, pentru „Adevărul", scriitorul Stelian Tănase, director general Realitatea TV.

„Ce relevanţă au stenogramele pentru cazul Nicolae Popa? Şi citite în absurd, nu înţeleg ce probează. Ne spune ce despre ce? Le-am citit pe toate foarte atent, cu creionul în mână. Ce spun, de fapt? Sunt o prostie, o aiureală. N-au relevanţă", a adăugat Tănase.

El a atras însă atenţia că mai interesantă este problema scurgerii acestor în presă: „Dacă am fi în Germania, Procuratura s-ar autosesiza imediat pentru acest aspect, care încalcă Constituţia. În România e un bâlci. Şi mai e un aspect: cine manipulează presa în sensul acesta, mai ales că practica este veche? Ziariştii sunt câteodată la mâna unui băiat care încearcă să te corupă sau e legat de un grup de interese care îl acoperă în această acţiune ilegală. Toate dosarele sunt folosite ca ciomag împotriva cuiva. Dar cine le dă drumul: serviciile, DNA, cercul de afaceri?"

Stelian Tănase, care este şi colaborator al ziarului „Adevărul", anticipează că, în România, se vor înăspri conflictele de interese atât pe plan politic, cât şi mai ales financiar.

„Au fost tăiate salariile, vine moţiunea de cenzură, iar asemenea instrumente vor fi folosite - ca să fac o predicţie - şi mai mult în perioada următoare. Trebuie create asemenea poveşti ca să stăm la televizor cu falca în pumn şi să ne uităm la trăznăi. Unii sunt la putere şi pot scoate asemenea dosare. Alţii sunt în Opoziţie şi dau din clanţă pe la televiziuni. Suntem în faza acestor dosare tot timpul. Şi în perioada următoare vor face deliciul presei", a spus Tănase.

Printre cei ale căror conversaţii cu Sorin Ovidiu Vîntu au fost redate în presă se numără şi scriitorul Stelian Tănase. Într-o convorbire din 2009 cu omul de afaceri, acesta îl întreabă pe Vîntu dacă poate da curs invitaţiei TVR1 de a participa la o emisiune în momentul anunţării rezultatelor pentru cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Întrebarea a fost pusă în contextul în care Stelian Tănase era realizator de emisiune la Realitatea TV, însă acesta arată că nu a greşit întrebându-şi patronul dacă poate accepta invitaţia TVR1, întrucât, spune el, aşa se procedează în cazul televiziunilor.

„Mă simt foarte prost că în România sunt astfel de practici. Trăim într-un stat poliţienesc. Dar ştiu că telefonele sunt ascultate şi adesea îi intoxic cu lucruri fanteziste. I-am trimis de multe ori la seminţe. Mulţi oameni fac aşa. Dar asta făceam în anii '80, de-aia e şocant. Acelaşi şoc l-am avut când mi-am găsit dosarul de la Securitate sau când mi-au găsit stenograme în groapa de la Berevoieşti", a mai spus Tănase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite