ANM monitorizează norii radioactivi de la Cernobîl: nicio ameninţare în următoarele 7 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu este ameninţată momentan de norii de fum încărcaţi cu particule radioactive de la Cernobîl, fenomen apărut după incendiile din Rusia şi Ucraina.

Directorul de prognoză al ANM, Aurora Bell, a declarat joi, pentru adevarul.ro, că "ANM monitorizează transportul poluanţilor şi când apare o şansă cât de mică ca România să fie afectată, vom semnala imediat acest lucru la MInisterul Mediului. În acest moment nu se întrevede acest lucru pentru următoarele zile. Indicii noştri sunt valabili pentru un interval de până la 7 zile".

Efectele asupra sănătăţii umane

Un doctor specializat în medicina nucleară, de la clinica particulară Medlife, Dr. Cristian Florin Nicolae, a declarat pentru adevarul.ro că efectele expunerii la un nor de fum cu particule radioactive ating toate grupele de vârstă, de la copii, la adulţi şi bătrâni. La copii nenăscuţi pot apărea malformaţii, a spus medicul şi în general acest tip de expunere afectează organele genitale, tiroida.

Cristian Nicolae a spus că tipul de efecte diferă în funcţie de concentraţia radioactivităţii, de natura substanţelor radioactive, de tipul de expunere. Doctorul a spus, drept exemplu, că sunt oameni adaptaţi la o anumită doză de radioactivitate şi ei ar fi mai puţini afectaţi de contactul cu astfel de particule.

Efectele sunt foarte greu de precizat, mai ales că multe dintre ele apar după 5, 10 sau 15 ani, a zis Cristian Nicola, oferind drept exemplu "bolile de sânge, care nu pot fi cuantificate atât de repede".

Estul Europei e în alertă

Autorităţile ruse au spus că aproape 4.000 de hectare de pădure situate în zone contaminate cu elemente radioactive în urma accidentului de la Cernobîl sunt afectate de incendii, dintre care 270 de hectare în regiunea Briansk (vest), la frontiera cu Belarus şi Ucraina. Meteorologii germani au zis că acest lucru va provoca nori radioactivi care riscă să fie purtaţi de curenţi spre estul Europei, în următoarele zile, mai exact în nordul Poloniei, Belarus şi sudul Suediei.

VIDEO Arde Cernobîl: nori radioactivi ameninţă Europa de Est

Rusia: Incendiile se apropie de centrul nuclear de la Sarov

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite