Director arestat pentru dezastrul din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania MAL, proprietarul uzinei de bauxită-aluminiu aflată la originea ­dezastrului ecologic din Veszprem, ar putea plăti o amendă de 73 de milioane de euro, a declarat Zoltan Illes, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Mediului, citat de AFP.

"Amenda pentru daunele provocate cursurilor de apă se ridică la 10,2 miliarde de forinţi, iar pentru restul poluării amenda este cuprinsă între 8 şi 12 miliarde", a spus Illes. Totalul de 20 de miliarde de forinţi echivalează cu 73 de milioane de euro.

De asemenea, directorul executiv al companiei MAL, Zoltan Bakony, a fost reţinut de poliţie pentru 72 de ore, a anunţat premierul ungar ­Viktor Orban în Parlament. Orban a precizat, de asemenea, că firma trebuie plasată sub controlul statului, iar activele acesteia îngheţate. Bilanţul catastrofei ecologice a ajuns ieri la opt morţi, ultimul cadavru fiind descoperit în apropierea oraşului Devecser.

La Baziaş, Dunărea nu e poluată

Măsurătorile făcute, ieri, de specialiştii de la Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) în zona Baziaş arată că Dunărea se încadrează în parametrii normali de calitate, dar compoziţia apei este monitorizată în permanenţă.

Specialiştii ANAR afirmă că, în situaţia în care parametrii de calitate "vor înregistra depăşiri faţă de limitele admisibile", localităţile care se alimentează cu apă din Dunăre vor fi anunţate să n-o mai folosească. Din fericire, lucrările la noul dig de protecţie din satul ungar Kolontar au fost ieri finalizate, pericolul unei noi deversări de substanţe toxice fiind aproape în totalitate înlăturat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite