Director în Agricultură: nu vom importa grâu până în primăvara lui 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Director în Agricultură: nu vom importa grâu până în primăvara lui 2010
Director în Agricultură: nu vom importa grâu până în primăvara lui 2010

Directorul general în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat că România nu va fi nevoită să importe grâu pentru asigurarea consumului intern, cel puţin până în primăvara lui 2010. Botănoiu a precizat că deşi seceta a afectat culturile agricole în acest an foarte puţini agricultori au venit să ceară despăgubiri.

Botănoiu a spus că "deşi au apărut numeroase informaţii că producţia mică de grâu din acest an şi calitatea slabă a acesteia nu vor putea asigura consumul intern de grâu, pot afirma că, în baza datelor pe care le avem la minister, nu vom fi nevoiţi să apelăm la importuri, cel puţin până în primăvara lui 2010. Evident, nu fac referire la contractele de import aflate în derulare, care nu au nicio legătură cu actuala recoltă de grâu şi care sunt pe cantităţi nesemnificative".

Potrivit acestuia cel puţin trei milioane de tone, dintr-un total de 5,2 milioane tone obţinute în acest an, vor fi panificabile.

"Şi în cazul în care vom avea doar două milioane tone panificabile, consumul intern este de 250.000 tone lunar, iar această cantitate ar fi suficientă pentru cel puţin opt luni de zile, adică până în mai 2010", a afirmat Botănoiu.

Botănoiu a mai spus că deşi seceta şi condiţiile extreme au afectat culturile agricole în acest an, inclusiv grâul, foarte puţini agricultori au venit să ceară despăgubiri.

"Teoretic, toţi au înregistrat pagube din cauza secetei şi ploilor abundente, dar nu au depus dosare la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea despăgubirilor. Avem deocamdată doar câteva din judeţele afectate cel mai puternic, cum ar fi Tulcea sau Constanţa", a adăugat acesta.
.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite