Director de spital şantajat de un ofiţer anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Director de spital şantajat de un ofiţer anticorupţie
Director de spital şantajat de un ofiţer anticorupţie

Un subcomisar DGA a cerut 10.000 de euro şpagă pentru a închide un dosar privindu-l pe managerul Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia“. Dragoş Cătălin Rusu, subcomisar al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), a aflat că este interceptat de procurorii anticorupţie şi a întrerupt brusc legăturile cu managerul de la „Obregia”.

Mai citeşte şi:

Braşov: EXCLUSIV / Cum se şanteajează un procuror?
Şantaj cu creveţi şi conserve de peşte
Timişoara: Procuror DNA acuzat de şantaj la Curtea de Apel

Nu s-a stins bine scandalul legat de poliţiştii de la „Crimă Organizată”, Adrian Mărgărit şi Daniel Cupe, care au încercat să-i „vândă“ un dosar unui cetăţean irakian, cercetat pentru presupuse fapte de terorism, că un alt înalt ofiţer a fost descoperit încercând să-şi rotunjească veniturile, prin şantaj.

Subcomisarul DGA Dragoş Cătălin Rusu (37 de ani) i-a cerut şpagă 10.000 de euro managerului general al Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia“ din Capitală, George Cristian Marcu. Subcomisarul a fost trimis în judecată, iar acum riscă până la 12 ani de închisoare.

Dosarul fictiv

Managerul Spitalului „Alexandru Obregia“ a povestit procurorilor DNA că-l ştia pe ofiţerul DGA din 2006, prin prisma funcţiei sale şi că acesta a venit la 12 decembrie 2007 şi i-a cerut „bani“ pentru „a muşamaliza” un dosar în care apărea numele lui.

Dosarul se referea la un contract privind atribuirea de lucrări de construcţii şi achiziţii societăţii comerciale Service Solution şi care a fost subcontractat firmei Lukat Construct. Din cauza unor neînţelegeri, privind 50.000 de euro, Lukat a abandonat acest proiect. Rusu i-ar fi spus că lucrarea nu este înregistrată la DGA, „şi de existenţa acesteia ştie doar el, anchetatorul care se ocupă de lucrare şi şeful său direct“.

Şpaga scrisă pe ecranul mobilului

Potrivit interceptărilor realizate de SRI, subcomisarul Rusu nu a stabilit suma pe care trebuia să i-o ceară lui Marcu. Cei doi s-au întâlnit de două ori - într-o benzinărie şi într-un bar - din Piaţa Rosetti - şi au pus la punct detaliile „vânzării“ dosarului.

„Modalitatea concretă în care mi-a pretins banii a fost aceea de a tasta pe ecranul telefonului mobil suma de 10.000. Eu l-am întrebat dacă 10.000 de lei, iar poliţistul Rusu mi-a răspuns că nu, este vorba de 10.000 de euro”, a reclamat Marcu la DNA. Curios este faptul că, după ce detaliile au fost stabilite, poliţistul a evitat orice întâlnire cu managerul de la spital, existând suspiciuni că el a fost atenţionat că este interceptat.

Mai mult, la 19 februarie 2008, el a deschis un dosar la DGA, cu precizarea „informaţie de primă sesizare” privindu-l pe „Managerul nr. 09055598“. Ofiţerul remarca posibile fapte de corupţie la „Spitalul Alexandru Obregia“. În dosar, el nota că întâlnirile cu Marcu erau pentru a se documenta cu privire la aceste posibile fapte de corupţie. La 12 iunie 2008, subcomisarul a propus şefilor închiderea lucrării „Managerul nr. 09055598”.

DNA l-a trimis în judecată pe subcomisar pentru luare de mită. Rusu a susţinut că este nevinovat şi că nu a cerut bani managerului George Marcu, iar întâlnirile priveau ancheta din lucrarea sa de la Direcţia Anticorupţie. Interceptările realizate în dosar îl contrazic însă!

Managerul, cercetat pentru abuz în serviciu

Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 face cercetări cu privire la un posibil abuz în serviciu săvârşit de managerul George Marcu, după ce DNA şi-a declinat competenţa.

Potrivit anchetatorilor, managerul spitalului nu ar fi respectat legislaţia privind achiziţiile publice. Procurorii subliniază că „din valoarea totală - supraevaluată - a  contractelor încheiate cu societăţile comerciale, o parte din bani (40-50%) îi reveneau lui Marcu George Cristian“.

Cercetat şi suspendat

image


În momentul izbucnirii scandalului de corupţie, Dragoş Cătălin Rusu (foto din dosarul de filaj) a fost detaşat de la DGA la Direcţia de Crimă Organizată din cadrul Poliţiei Române. La 2 iulie 2009, Rusu a fost trimis în judecată, iar opt zile mai târziu, oficialii IGPR au dispus suspendarea sa din funcţie până la o decizie definitivă a instanţelor. Dragoş Cătălin Rusu a fost „filat” mai multe luni de SRI.

„Bă, mânca-ţi-aş, acum dosarul e în fază informativă“

20 decembrie 2007

Ofiţerul DGA a negociat cu managerul Spitalului „Al. Obregia” preţul „albirii” dosarului.

Dragoş Cătălin Rusu: Da. Eu ştiu. Eu vroiam să-ţi spun că am vorbit cu ăştia şi... ziceau că...
George Cristian Marcu: Că?!

D.C.R.: Că să vorbească cu tine...cu ce eşti tu dispus. Şi io zic «Păi eu ce pot să vorbesc cu omul? Omul mi-a zis că vrea să-şi rezolve problema». Şi mi-a zis că nu ştie când spune ceva concret. Suma de bani.
G.C.M.: Nu ştie să spună nimic de sumă?

D.C.R.: Da.
G.C.M: De ce?

D.C.R.: Nu ştiu...nu mi-a zis.
G.C.M.: Păi şi când o să aflăm asta?

D.C.R.: Nu ştiu.
G.C.M.: Adică cu mine, dacă tu zici că am eu acolo ceva şi scrie ceva de mine.

D.C.R.: Eu am să vorbesc cu Adi. Altceva n-am ce să-ţi zic. Tu crezi ce vrei.
G.C.M.: Păi da, n-am ce să cred eu, vreu să fie...

D.C.R.: Tu te gândeşti la altele, mânca-ţi-aş. (...)
G.C.M.: Da’ tu poţi s-arunci un ochi acolo, să vezi ce e? Mă rog, legat de mine, nu mă interesează de restul.

D.C.R.: Eu pot s-arunc, da. Nu pot s-arunc aşa ...Mă-ntreabă ăla «Bine mă, te uiţi, dă-o....mai departe?»
G.C.M.: Mai vorbeşte cu el şi vezi. Să-ţi zică ce şi cum şi cu asta-basta.

18 februarie 2008

Dragoş Cătălin Rusu:
Bă, mânca-ţi-aş, dosarul acum e într-o fază, totul se lucrează cu procurori...Dar e-n faza informativă. Înţelegi?
George Cristian Marcu: Ce e aia?

D.C.R.: Adică, până la a se face public, cu citaţii şi cu d-alea cu «vino domne’ şi ia zi care e treaba despre asta.» Ce au mai adunat nu mai ştiu...
C.G.M.: Bun şi cum o rezolvăm?

D.C.R.:
Nu ştiu. Trebuie să vorbim din nou cu ăsta..şi omului îi e târşă de atmosferă, de tot. Deci dacă e de rezolvat, o rezolvă, are cale sigură, e treaba lui...Cum o să facă, nu ştiu...te întâlneşti cu el?
C.G.M.: Păi, cum zici tu, tu decizi...Da’ vreau să ştiu...(...)

D.C.R.: A, e clasă, fii atent...şi eu am dat-o în...Uite ce mi-a zis ăla să-ţi zic. E paranghelie mare cu omul ăsta, mânca-ţi-aş, nu ştiu cu cine ai vorbit tu, cu cine....uite ce vrea omu’! Mi-a zis să-ţi transmit dacă-ţi convine bine, dacă nu...
G.C.M.: Ce, zece mii de ce?

D.C.R.: Ei, de lei ?! (ofiţerul a tastat pe ecranul  telefonului mobil cifra 10.000 – fără a preciza dacă este vorba de lei sau de euro – n.r.)
G.C.M.: Cu diferenţă. (...)

D.C.R.: Nu ştiu, n-am vorbit, ăla mi-a zis, zic «da mă, bine», zic nici nu p... mea, zic îi explic aşa. Nu mai ştii că n-am întrebat. Mă, da dacă zice omu’ «bă dă-te mă în p... mea»?!
G.C.M.: Dar 10.000? Da...nu ştiu ce să zic...10.000.

D.C.R.
: Bă...eu, nu...bă, George, dacă vrei...
G.C.M.: 10.000 deci, d-ăia....

D.C.R.:
Închidem subiectul acum, mergem şi ne îmbătăm nu avem nicio treabă, dar nu ştiu, am apucat să mănânc c... ăsta la tine, pe urmă o să zici că nu vreau eu să te ajut pe tine...
G.C.M.: Păi zi o vorbă.

image
image

Modalitatea concretă în care mi-a pretins banii a fost aceea de a tasta pe ecranul telefonului mobil suma de 10.000.

image



George Cristian Marcu, manager Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite