Diplome false în valoare de 45 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplome false în valoare de 45 milioane de euro
Diplome false în valoare de 45 milioane de euro

Mai mulţi oficiali din Ministerul Educaţiei, dar şi şefii unor universităţi de stat sunt suspectaţi de implicare într-o reţea de falsificatori de diplome de licenţă. Valoarea prejudiciului se ridică la 45 de milioane de euro, transmite Realitatea TV.

Mai citiţi şi:

Bucureşti: Dosarul diplomelor false, pe masa DNA

DGIPI  a sesizat, în martie 2009, Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 în legătură cu eliberarea a 15.000 de diplome de licenţă de către mai multe universităţi de stat unor studenţi la facultăţi neacredite.

Dosarul a ajuns pe masa procurorilor DNA.

Este vorba de două facultăţi din Alexandria, "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor", care, din 2006, au intrat în procedura de lichidare, nefiind acreditate.

Rectorii universităţilor, împreună cu mai mulţi complici, au fabricat, pe bandă rulantă, dosarele de absolvire ale unor studenţi. Ulterior, prin intermediul relaţiilor pe care cei doi le aveau, dar şi al colegilor de catedră, în schimbul unor sume de ordinul miilor de euro, complicii au cumpărat licenţe atât de la universităţi de stat, cât şi de la universităţi particulare acreditate.

Pentru fiecare diplomă, studenţii plăteau 3-4000 de euro. În cazul în care nu doreau să participe la examene, studenţii plăteau în plus încă 500 de euro şi asta pentru a permite altor persoane, dintr-o listă aleasă, să susţină examenul în locul lor.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că "vinovaţii trebuie să plece din sistem. Nu există altă soluţie. Să plece şi să suporte pedeapsa legală pentru un fals atât de ordinar".

Potrivit ministrului Andronescu, mecanismul pornea de la falsificarea diplomelor de bacalaureat. 

Ministerul Educaţiei a început verificarea universităţilor încă de acum câteva luni, însă, până în momentul de faţă, nu a fost raportat niciun caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite