FOTO Diplomatul Ionescu, prins cu minciuna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Ionescu, inspectând maşina implicată în accidentul mortal
Silviu Ionescu, inspectând maşina implicată în accidentul mortal

Raportul poliţiei singaporeze privind autorul accidentului din noaptea de 15 decembrie 2009 îl declară vinovat pe Silviu Ionescu. În sprijinul concluziilor raportului, autorităţile singaporeze au citat zeci de martori care, afirmă anchetatorii, pot demonstra fără niciun fel de dubiu vinovăţia diplomatului român.

VEZI AICI FOTOGALERIE!

Diplomatul român Silviu Ionescu a fost la volanul maşinii care a fost implicată în accidentul produs la 15 decembrie 2009 în Singapore, în urma căruia o persoană a fost omorâtă, iar alte două grav rănite. Aceasta este concluzia investigaţiilor efectuate de către poliţia singaporeză ce vor sta la baza anchetei programată în perioada 3-10 martie 2010, la care cel puţin 35 de martori vor fi chemaţi să depună mărturie.

Citiţi aici şi versiunea diplomatului român despre evenimentele din decembrie 2009.

Raportul prezentat de către anchetatorii din Singapore confirmă gravele inadvertenţe rezultate din declaraţiile oferite de Silviu Ionescu după momentul accidentului. Printre neregulile prezentate de ziarul "Adevărul" se numără explicaţiile ilogice privind furtul autoturismului în momentul în care Ionescu s-ar fi aflat în Ambasada României la Singapore, sau traseul absurd şi ilogic al diplomatului spre prima secţie de poliţie, aflată, de fapt, la o distanţă de numai câteva sute de metri.

Traseul suspect al diplomatului din Singapore

Aflaţi şi care este părerea presei din Singapore despre evoluţia anchetei din România

Mai citeşte şi:

Românii din Singapore sunt indignaţi de accidentul diplomatului Silviu Ionescu
O petiţie online cere Guvernului român arestarea diplomatului Silviu Ionescu
Diplomat român suspectat că a fugit de la locul unui accident mortal în Singapore

Furtul inexistent

Raportul final al anchetei din Singapore a fost prezentat, ieri, de către procurorul Lau Wing Yum, cel care a afirmat, la final, că statul "va aduce dovezi potrivit cărora diplomatul Silviu Ionescu este implicat penal în cauzarea morţii lui Tong Kok Wai". Concluziile anchetatorilor infirmă punctual toate explicaţiile de dezvinovăţire oferite de Ionescu la câteva zile de la accident, când revenise în România.

Cea mai flagrantă inadvertenţă este chiar cea privind presupusul furt al maşinii diplomatului, punct pe care Ionescu îşi întemeiase ad-hoc întreaga apărare. Astfel, potrivit declaraţiilor diplomatului de la începutul lunii ianuarie, autoturismul de serviciu i-ar fi fost furat în timp ce se afla în Ambasada României din Singapore.

"Maşina nu prezenta semne de forţare şi nici nu avea geamul spart. Probabil că au reuşit cumva să deschidă uşa şi au găsit cheia de rezervă, care se afla în interiorul maşinii", declara Ionescu la acel moment.

Raportul poliţiei singaporeze infirmă categoric orice posibil furt al autoturismului. Potrivit sursei citate, "vehiculul a fost găsit a doua zi, în 16 decembrie 2009, în jurul orei 11 dimineaţa, încuiat, în zona Sungei Kadut Avenue".

Înainte de a fi abandonată, maşina lui Silviu Ionescu ar fi fost implicată în accidentul în care Tong Kok Wai a fost omorât, iar Bong Hwee Haw şi Muhammad Haris Abu Talib au fost grav răniţi.

Raportul anchetatorilor singaporezi precizează că primele două victime ar fi fost lovite în timp ce traversau strada la o intersecţie a străzilor Bukit Panjang Road şi Bangkit Road. Maşina ar fi părăsit locul accidentului şi, la o altă intersecţie, l-ar fi lovit pe Muhammad Talib. Potrivit procurorului, în ambele cazuri semafoarele indicau că pietonii pot trece.

Are imunitate

Conform Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice între state, Silviu Ionescu beneficiază de imunitate. Dacă va fi găsit vinovat, diplomatul va răspunde în ţară pentru fapta sa, deoarece între România şi Singapore nu există tratat de extrădare.

Misterul taximetristului invizibil

O altă inadvertenţă gravă între declaraţiile lui Silviu Ionescu şi raportul oficial al Poliţiei singaporeze este legată de circumstanţele în care acesta a anunţat presupusul furt al autoturismului de serviciu. Pe de-o parte se află mărturia lui Ionescu potrivit căreia ar fi încercat să ajungă la cea mai apropiată secţie de poliţie imediat după descoperirea lipsei maşinii.

Tong Kok Wai (stânga), persoana ucisă în accident

Tong Kok Wai (stânga), persoana ucisă în accident

În acest scop, diplomatul ar fi apelat la un taximetrist, deşi primul punct de poliţie se afla la numai 800 de metri de sediul Ambasadei României la Singapore. Acest presupus taximetrist ar fi încercat însă, declara acelaşi Silviu Ionescu, să-l plimbe cât mai mult, sub pretextul că nu cunoaşte limba engleză.

Deşi declara că a sunat la Poliţie abia după ce a ajuns acasă, în jurul orei 4.00, anchetatorii singaporezi afirmă că furtul maşinii a fost raportat la numărul de urgenţă 999 la 33 de minute de la producerea accidentului, adică în jurul orei 3.45. În plus, enigmaticul taximetrist invocat de Ionescu nu a fost găsit de singaporezi.

Explicaţii puţine

Diplomatul Silviu Ionescu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Alte două instituţii implicate, într-un mod sau altul, în anchetă, Ministerul Afacerilor Externe şi Parchetul General, s-au mulţumit cu declaraţii succinte.

Reprezentanţii MAE au transmis că "Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte în continuare, evoluţia procedurilor judiciare din Singapore pe acest caz" în timp ce oficialii Parchetului General au confirmat doar că ancheta din România se află în plină desfăşurare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite