Diplomaţi prinşi în "Războiul de la Sydney"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corespondenţa dintre ambasadorul României la Mexic, un consilier prezidenţial şi şeful Cancelariei Primului-Ministru a ajuns la opinia publică prin încălcarea flagrantă a deontologiei

Corespondenţa dintre ambasadorul României la Mexic, un consilier prezidenţial şi şeful Cancelariei Primului-Ministru a ajuns la opinia publică prin încălcarea flagrantă a deontologiei jurnalistice şi a siguranţei comunicării la nivel înalt

Un conflict din sânul comunităţii româneşti din Australia a degenerat într-un şir de dezvăluiri legate de viaţa intimă a unor diplomaţi. "Datele compromiţătoare" au fost obţinute prin interceptarea corespondenţei electronice. Ulterior, au fost postate pe un site şi publicate în cotidianul naţional "Ziua".

O parte din corespondenţa privată dintre ambasadorul României în Mexic, Manuela Vulpe, şi consilierul prezidenţial Teodor Baconschi, precum şi alte persoane cu funcţii înalte în stat, a fost transmisă prin e-mail, la începutul acestei săptămâni, mai multor jurnalişti români.

Expeditorul, Laurenţiu Fulga, editorul publicaţiei "Spirit of Romania", un personaj dubios stabilit la Sydney, a convins doar conducerea ziarului "Ziua", care a publicat alaltăieri fragmente din e‑mailurile în cauză.

Baconschi, denigrat pentru debarcarea lui Ovidiu Grecea

Iniţiativa de discreditare a diplomaţilor aparţine lui Laurenţiu Fulga, de profesie bodyguard. Iniţiativa publicării corespondenţei private dintre ambasadoarea Manuela Vulpe, Teodor Baconschi şi Dorin Marian a aparţinut unui personaj dubios, stabilit la Sydney în 2002: Laurenţiu Fulga, editorul publicaţiei "Spirit of Romania". Ce interese sunt în spatele acestor "dezvăluiri", dar mai ales cum a fost posibilă interceptarea corespondenţei electronice?

Din mesajele publicate, reiese clar că adresa de e-mail violată aparţinei Manuelei Vulpe, ambasadorul României în Mexic, fost ambasador la Sydney. Este vorba de adresa personală, pe serverul hotmail.
Cine şi cum i-a spart e-mailul ambasadoarei rămâne un mister. De remarcat însă uşurinţa cu care secretele ambasadorilor devin bun public. Cu ce interes, este clar analizând succint câteva aspecte din activitatea lui Fulga.

Editorul "Spirit of Romania" este angajat în Australia ca bodyguard, la firma unor chinezi. Cum a ajuns în Australia, în urmă cu cinci ani, Fulga a scos o publicaţie pentru români cu sprijinul Departamentului Românilor de peste Hotare, din structura MAE (acum se numeşte Departamentul Românilor de Pretutindeni -DRP). Sprijinul nu era dezinteresat - Fulga a fost reprezentantul în Australia al unei fundaţii conduse de nevasta lui Eugen Popescu, fostul director al DRP din MAE.

Fulga a fost un apropiat şi al lui Ovidiu Grecea, fost consul general al României la Sydney. Debarcarea lui Grecea de la Sydney a survenit la câteva zile după o vizită în Australia a lui Baconschi, fost secretar de stat pentru afaceri globale în MAE, cu rang de ministru adjunct.
În aceste condiţii, operaţiunea de discreditare a lui Teodor Baconschi pare o poliţă plătită de Grecea via "grupul de la Sydney".

MAE va discuta cu ambasadoarea

MAE va realiza o analiză a activităţii Manuelei Vulpe, amabasadorul României în Mexic (foto), a declarat, ieri, ministrul Adrian Cioroianu. "Foarte probabil, voi purta o discuţie cu doamna ambasadoare la Bucureşti", a mai spus şeful diplomaţiei româneşti. Într-un comunicat difuzat ieri, MAE a dezavuat interceptarea mesajelor private.

Sorin Roşca Stănescu: "Ne interesează dacă fac ţara de râs"

Stănescu, lămureşte motivele pentru care a tipărit pe prima pagină dezvăluirile din scandalul "Sex-ambasadoarea".
Reporter: De ce aţi publicat o corespondenţă privată?
Sorin Roşca Stănescu: Pentru că a apărut pe un site, iar site-ul nu a fost privat. Astfel oricine a putut avea acces la el.
Rep.: În ce măsură credeţi că dezvăluirile satisfac interesul public?
SRS: Un ambasador este un reprezentant al statului român. Doi ambasadori sunt doi reprezentanţi ai statului român. Dacă unul dintre ei mai este şi consilier prezidenţial, avem chiar trei reprezentanţi ai statului român. Toţi trăiesc pe seama banului public. Ne interesează dacă se fac de râs. Şi dacă fac ţara de râs. Inclusiv în plan sexual.
Rep.: Credeţi că aţi respectat deontologia jurnalistică?
SRS: Sută la sută.

Preşedintele CRP: Detaliile intime nu sunt publicabile

Cristian Tudor Popescu (foto), preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), consideră nelegitimă publicarea unor informaţii despre viaţa privată a diplomaţilor: "Nu ştiu exact în ce regim au fost culese aceste afirmaţii. Dintre ele, posibila relaţie a ambasadoarei cu un înalt diplomat, din nou, nu interesează şi nu era ceva publicabil, doar dacă este vorba de un trafic de influenţă care ar putea să rezulte aici, de funcţii sau de spaţii locative, numai acestea ar putea să aibă un interes legitim.

Informaţiile legate de posibile relaţii intime ale ambasadoarei cu un înalt diplomat, aşa ceva nu este publicabil după părerea mea, având în vedere şi codul deontologic al Clubului Român de Presă. Aici se spune foarte clar că pot fi date informaţii cu caracter privat, care privesc viaţa intimă a unui personaj public doar dacă ele prezintă un interes legitim, public, altfel, nu! Nu ştiu ce interes legitim ar putea să prezinte o eventuală relaţie intimă dintre două persoane din diplomaţie".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite