Dinu Patriciu: „Ca români aveţi şansa să ajungeţi în structuri de management în România mai repede decât în afară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursierii „Orizonturi Deschise“ s-au întâlnit cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a dezbate strategiile de reintegrare a tinerilor plecaţi la studii în străinătate. Dinu Patriciu susţine că tinerii trebuie să se întoarcă în România pentru că de multe ori în ţară pot promova mai uşor decât în străinătate.

„Ca români aveţi şansa să ajungeţi în structuri de management în România mai repede decât în afară“, a declarat Dinu Patriciu la dezbaterea „Întoarcerea în România a tinerilor cu studii în străinătate: modele de succes, oportunităţi şi provocări“, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu, în parteneriat cu Adevărul Holding. Dinu Patriciu le-a atras atenţia tinerilor că de multe ori este mai bine să lucreze într-o organizaţie mai mică şi să contribuie la creşterea ei decât într-o companie mare. „Nu salariul de început contează, ci locul pe care îl alegi“, a adăugat omul de afaceri. Dinu Patriciu le-am mai recomandat tinerilor să se autoevalueze corect şi să îşi stabilească priorităţile. „Trebuie să ştiţi că după terminarea studiilor mai aveţi nevoie de 3-4 ani de experienţă pentru a şti despre ce e vorba în meseria pe care aţi ales-o“, au fost recomandările omului de afaceri.

image

Prejudecăţi dârâmate

Directorul general Adevărul Holding, Peter Imre, a vorbit despre importanţa reîntoarcerii tinerilor. „Într-o lume în care toate sondajele arată deznădejde, descumpănire, lipsă de perspectivă, supărare, tristeţe şi delăsare singura şansă prin care această ţară poate să-şi schimbe paradigma existenţială este prin voi, tinerii care se reîntorc“, a precizat Peter Imre. El a mai adăugat că este foarte important ca România să se modeleze după tinerii care se întorc din străinătate.

image

Directorul General al Fundaţiei Dinu Patriciu, Tincuţa Baltag, a arătat că scopul programului „Orizonturi deschise“ este de a consolida o comunitate a tinerilor plecaţi la studii şi reîntorşi în ţară, de a dârâma prejudecăţile ce planează asupra reintegrării acestor tineri, dar şi de a repara „răul“ produs de bursele Gurvenului României.

„Guvernul a investit destul de mulţi bani , dar nu a fost în stare să-i reintegreze în structurile autorităţilor publice, în funcţii de management aşa cum şi-au asumat promisiunea la începutul programului. De 4 ani avem sute de tineri care s-au întors în România şi au început să dezvolte proiecte frumoase aici. Noi suntem foarte mândri de ei“, a susţinut Tincuţa Baltag.

image

S-au întors pentru a schimba ceva

Bursierii „Orizonturi Deschise“ au susţinut că nu obligaţia contractuală i-a determinat să se reîntoarcă în România, ci dorinţa de a schimb ceva şi oportunităţile oferite de ţara noastră.

Deşi aveau posibilitatea de a răscumpăra bursa obţinută de la Fundaţia Dinu Patriciu, bursierii „Orizonturi Deschise“ au ales să se reîntoarcă în ţară, mânaţi nu numai de factorii emoţionali. „M-am întors din nevoia de a schimba, din datoria faţă de locul în care m-am născut, pentru prieteni şi familie şi entuziasmul că aici voi reuşi“, a declarat Raluca Hriţcu, business analyst şi bursier „Orizonturi Deschise“.

image

„Deşi România este în Uniunea Europeană, există un declaj major în unele sectoare. Putem profita de aceste sectoare şi putem să le exploatăm“, explică Cosmin Neamţu, un alt bursier, oportunităţile din România.

„Am plecat de mai multe ori din România şi m-am întors de mai multe ori. România este o societate flexibilă şi poţi schimba ceva. Afară e mai greu. Acolo te formezi diferit, dar există şi piedici. Provocările din România sunt mai interesante“, îşi motivează Ioana Traistă decizia de a se reîntoarce în ţara natală după absolvirea unui program de master în Olanda.

Companiile sunt interesate de tinerii reîntorşi

Reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi la dezbatere au susţinut că experienţa internaţională constituie un plus la CV, însă nu este o condiţie obligatorie pentru obţinerea unui job. De asemenea, antreprenorii au arătat că tinerii reîntorşi de la studii din străinătate au pretenţii financiare mai ridicate decât cei care şi-au făcut studiile în ţară, dar că revendicările lor trebuie să fie în concordanţă cu nivelul pieţei din România.

image

„Căutăm ca cerinţele noastre de competenţe să fie aliniate cu nivelul salariale pe care îl oferim. Nu angajăm decât oameni care vor fi fericiţi în compania noastră. Chiar dacă oamenii sunt competenţi, dacă au aşteptări mai mare nu-i putem primi“, a punctat Radu Enache, Director General HP.

Noi analizăm ceea ce ştie un tânăr. Evident că preferăm pe cineva cu experienţp internaţională. Cred însă că dacă un student revenit de la studii se aşteaptă să fie primit în România cu un aşternut cald şi un scaun moale greşeşte“, a adăugat Radu Enache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite