Dinozaurii se întorc la CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Lidia Bărbulescu,Dan Chiujdea şi Dan Lupaşcu
De la stânga la dreapta: Lidia Bărbulescu,Dan Chiujdea şi Dan Lupaşcu

Patru membri ai actualului Consiliu Superior al Magistraturii sunt la un pas de a reveni în Consiliu pentru încă şase ani. Lidia Bărbulescu, Dan Chiujdea, Dan Lupaşcu şi Cristian Deliorga au toate şansele să rămână în CSM, deşi candidaturile lor au fost contestate în instanţă pe motiv că ar fi ilegale.

Citeşte şi:
Eşec la Magistratură. Facultăţi inutile

Fostul vicepreşedinte al Curţii Supreme Lidia Bărbulescu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lupaşcu, şi fostul prim-procuor al Parchetului Sectorului 1, Daniel Chiujdea, rămân încă şase ani membri în Consiliul Superior al Magistraturii. Cei trei magistraţi s-au impus lejer în faţa contracandidaţilor. Ceva emoţii mai are doar procurorul Cristian Deliorga.

Judecătorii din 42 de tribunale s-au decis greu asupra singurului candidat pe care trebuie să-l trimită în CSM. Aseară, un uşor avantaj avea Adi Neacşu - preşedintele Tribunalului Vrancea, la mică diferenţă de preşedintele Tribunalului Bucureşti, Mona-Lisa Neagoe.

Lipsă de cvorum la judecătorii

Principalii perdanţi: Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamţ, Ovidiu Puţura de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, director în Minis­te­rul Justiţiei şi Norel Popescu de la Tribunalul Mehedinţi.

Pentru cei doi reprezentanţi ai judecătoriilor o decizie va fi luată la 5 noiembrie 2010. Din cauza lipsei de cvorum vor fi reluate alegerile la cele şase judecătorii din Bucureşti şi la judecătoriile din Buftea şi din Cornetu. Oricum, în urma votului din ţară, cele mai multe voturi au strâns preşedintele Judecătoriei Sectorului 3, Marius Tudose, şi de vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Dănileţ.

Scor strâns

Fostul procuror general al Curţii de Apel Bucureşti, George Bălan şi-a spulberat cei şase contracandidaţi. Scoruri bune au scos Elena Hach, de la PCA Braşov, şi Elisabeta Drăguţ, de la PCA Craiova. Procurorii din cele 42 de parchete de pe lângă tribunale s-au hotărât greu asupra reprezentantului în CSM.

Aseară, scorul era strâns, iar favorită era Oana Schimdt Haineală, care potrivit unor rezultate neoficiale, ar fi strâns 155 voturi.

Contracandidatul său, unul dintre actualii membri CSM, Cristian Deliorga, de la Parchetul Constanţa, ar fi strâns doar 149 voturi. Un alt membru CSM, Daniel Chiujdea, fost prim‑procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului1, s-a impus cu 626 de voturi ca reprezentant al parchetelor de pe lângă judecătorii.

Alegerile ar putea fi repetate

Cristian Deliorga

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a contestat în instanţă faptul că unii membri actuali ai CSM şi-au depus din nou candidatura. UNJR susţine că acest lucru este ilegal, iar procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a precizat într-un interviu acordat ziarului „Gândul" că, în cazul în care instanţa va constata că este ilegal ca membrii CSM să candideze pentru un nou mandat, alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii vor trebui repetate.

„Ar fi fost de preferabil ca această situaţie să fi fost tranşată înainte de a fi alegerile, pentru că în situaţia în care judecătorul va spune că nu este legal, atunci vor trebui repetate alegerile. Dacă judecătorul va spune că este legal acest lucru...", a precizat Kovesi.

Îşi încep mandatele în ianuarie 2011

Pentru cele 11 locuri (trei de procurori şi opt de judecător) în CSM au candidat 37 de magistraţi de la toate instanţele de ţară, 23 de judecători şi 14 de procurori.La 18 decembrie, Comitetul Electoral Permanent al CSM va transmite Senatului numele noilor membri, pentru validare, care îşi vor începe mandatele la 12 ianuarie 2011.

Pentru trei locuri din CSM, ocupate de Graţiana Isac, Ana Lăbuş, Bogdan Licu, se vor organiza alte alegeri anul viitor, deoarece magistraţii şi-au început mandatul mai târziu. Potrivit Constituţiei, CSM este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 magistraţi aleşi direct, trei membri de drept -preşedintele Curţii Supreme, ministrul Justiţiei şi procurorul general al României-şi doi reprezentanţi ai societăţii civile.

Senatul a făcut publice numele candidaţilor pentru CSM din partea societăţii civile: Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România, Mihai Rapcea, fost avocat MISA, Corina Dumitrescu, fost secretar general al Ministerului Justiţiei, şi Maria Cristina Ana.

Noii posibili membri ai Consiliului

-Lidia Bărbulescu (instanţa supremă, actual membru CSM).

-Mircea Aron (instanţa supremă).

-Dan Lupaşcu (Curtea de Apel Bucureşti, actual membru CSM).

-Alexandru Şerban (preşedintele Curţii de Apel Braşov).

-Horatius Dumbravă (preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş).

-Adrian Neacşu (preşedintele Tribunalului Vrancea) sau Mona-Lisa Neagoe (preşedintele Tribunalului Bucureşti).

-Cristi Dănileţ (vicepreşedintele Judecătoriei Oradea).

-Marius Tudose (preşedintele Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti).

-Dan Chiujdea (Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti).

-Cristian Deliorga (Tribunalul Constanţa) sau Oana Schmith Haineală (Parchetul Tribunalului Braşov).

-George Bălan (Parchetul Curţii de Apel Bucureşti).

Cristian Deliorga
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite