Din reţeaua „Mandatarii“, DNA a executat doar plevuşca
0
O grupare specializată în escrocherii imobiliare de lux a reuşit să fure un teren care aparţine lui Ion Chrissoveloni, membru în Consiliul de Supraveghere a Fondului Proprietatea. Procurorii DNA au închis ochii în cazul unei ţepe de două milioane de euro în care sunt implicaţi funcţionari bancari şi notari cu legături în lumea politică.
Victima reţelei „Mandatarii" a fost Ion Nicolae Chrissoveloni (67 de ani), urmaşul unei cunoscute familii de bancheri din perioada interbelică. În 2008, acesta a vrut să-şi plătească impozitul pentru un teren de 480 de metri pătraţi, situat pe strada Constantin Sandu Aldea nr. 26 (zona Ion Mihalache), din Capitală.
Vezi aici stenogramele din dosarul lui Dinu Gâlcă-Afacerea "Finuțul"
La Direcţia Impozite şi Taxe a Sectorului 1 i s-a spus că imobilul nu mai figurează pe numele său, fiind vândut. Ion Chrissoveloni a făcut plângere la poliţie, primele cercetări arătând că vânzarea frauduloasă a fost făcută cu ajutorul unor acte false de către Mihai Bogdan Popa şi Mircea Merişanu, cunoscuţi cu antecedente penale, membri ai reţelei de escroci imobiliari "Mandatarii".
Suveica imobiliară
Metoda de operare a fost simplă. La 12 decembrie 2007, la Biroul Notarial al Marinelei Ujeniuc, din Giurgiu, soţia fostului deputat PNL Dragoş Ujeniuc, a fost întocmită o procură falsă. Prin aceasta, proprietarii reali ai terenului, soţii Chrissoveloni, l-ar fi împuternicit pe un anume Bogdan Popa să vândă terenul din strada Constantin Sandu Aldea. Escrocii s-au prezentat la notariat cu cărţi de identitate false pe numele Ion şi Mariana Chrissoveloni. Însă, aici, „Mandatarii" au făcut o primă greşeală: soţia lui Chrissoveloni nu se numeşte Mariana, ci Zafirula.
Pentru a se pierde urma terenului s-a folosit metoda "suveica" (vânzări succesive într-o perioadă scurtă de timp). Imobilul a fost vândut, prima oară, lui Gheorghe Finţă, Vasile Finţă, patron al firmei Filomela Construct SRL, şi Gheorghe Dorel Ghiriţi. Actele au fost făcute la Biroul Notarial "Violeta Simona Petculescu", din Capitală.
La câteva zile a urmat o a doua vânzare frauduloasă, în faţa aceluiaşi notar. Cumpărătorul a fost Ioan Cardoş, la acea dată patron al firmei de construcţii Euro Construct Company SRL, din Satu Mare. Preţul a fost de 1,95 milioane de euro. În aceeaşi zi, Cardoş a obţinut de la BRD - Sucursala Unirea un credit de 1,8 milioane de euro, garantat cu terenul cumpărat.
Când BRD a aflat că proprietatea ipotecată face obiectul unei fraude imobiliare, l-a notificat pe client, iar Ioan Cardoş s-a grăbit să vândă mai departe terenul cetăţeanului bulgar Toncho Georgiev. Şi această ultimă tranzacţie ridică numeroase semne de întrebare.
Declaraţia dată ulterior de Toncho la poliţie este halucinantă: "Am achitat în numerar suma de 1,8 milioane de euro, banii fiind obţinuţi de la nişte colegi de afaceri din SUA care mi i-au remis prin intermediul serviciilor poştale, dar nu pot să precizez despre care servicii este vorba". Mai mult, bulgarul ar fi achitat suma în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare.

Terenul din sectorul 1, strada Constantin Sandu Aldea nr. 26 , „operat“ de reţeaua „Mandatarii“. Foto: Mircea Păun
Autentificare „cu mortul pe masă"
În ciuda complicităţilor care au facilitat escrocheria imobiliară, procurorii i-au incriminat doar pe Bogdan Popa şi Mircea Merişanu. Deşi probele o incriminează clar pe notăriţa Marinela Ujeniuc, anchetatorii s-au făcut că plouă.
Astfel, cartea de identitate a falsului Ion Chrissoveloni, născut în 1943, avea ca dată de emitere 7 martie 2001 şi urma să expire în 2011. Or, potrivit legislaţiei, „după împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent".
Marinela Ujeniuc avea obligaţia de serviciu de a constata că "actul de identitate conţine elemente care sunt în contra legii". Pe de altă parte, notarul nu avea dreptul să autentifice procura în care Ion şi Mariana Chrissoveloni sunt denumiţi "soţi", în lipsa certificatului de căsătorie. Mai mult, o expertiză grafologică a stabilit că semnăturile "soţilor Chrissoveloni" aparţin unei singure persoane.
Aceasta contrazice declaraţia dată de notar la poliţie când susţinea că "la data de 12 decembrie 2007 s-au prezentat la biroul meu două persoane care au solicitat autentificarea unei procuri (...). Cei doi mi-au arătat două cărţi de identitate pe numele Chrissoveloni Ion şi Chrissoveloni Mariana".
În urma verificărilor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor a stabilit că fotografia aplicată pe cartea de identitate falsificată pe numele lui Ion Chrissoveloni aparţine lui Nencu Ion, născut în comuna Frumoasa, judeţul Teleorman. Acesta nu s-a prezentat niciodată în faţa notarului Ujeniuc pentru simplu fapt că, la data la care a fost întocmită procura, Nencu era decedat.
Din lanţul complicităţii ar putea să facă parte chiar şi poliţişti. Din baza de date a poliţiei care a emis primul act de identitate pe numele lui Ion Nencu au dispărut fotografiile acestuia, folosite, probabil, ulterior, la falsificarea cărţii de identitate. Incidentul, în ciuda importanţei sale majore, nu a prezentat interes pentru anchetatori.
Când notarul semnează ca primaru'
Notarul Simona Petculescu poate fi bănuit cel puţin de neglijenţă. Notarul a autentificat contractul de vânzare-cumpărare nr.163/19.02.2008, prin care terenul a ajuns în posesia fraţilor Finţă şi a lui Gheorghe Guriţi, în condiţiile în care în extrasul de carte funciară scria negru pe alb că soţia lui Ion Chrissoveloni este Zafirula, şi nu Mariana, aşa cum apare pe procura escrocilor.
În aceste condiţii, notarul public era obligat să solicite certificatul de căsătorie al celor care l-ar fi mandatat pe Bogdan Popa să vândă terenul. Astfel, Simona Petculescu a autentificat actul de vânzare-cumpărare numai în baza procurii autentificate de Marinela Ujeniuc.
Banca umflă valoarea terenului
Prin rezoluţia din 22 septembrie 2008, DNA a dispus efectuarea unei expertize pentru stabilirea valorii de piaţă a terenului. Conform raportului de constatare, "la data de referinţă, valoarea de piaţă a imobilului a fost de 1.260.000 de euro". Anchetatorii urmează să stabilească în ce condiţii BRD a evaluat terenul la două milioane de euro, mai ales că pentru astfel de tranzacţii băncile au mereu tendinţa de a subevalua, şi nu de a supraevalua. Pe de altă parte, este aproape imposibil ca un dosar de creditare, care implică întocmirea multor documente, inclusiv evaluarea terenului ipotecat, să fie aprobat doar în câteva zile, cu atât mai mult cu cât valoarea creditului a fost foarte mare.
Suspectă de complicitate la escrocherie este şi Primăria Sectorului 1. Cu ajutorul unor funcţionari, escrocii au obţinut un certificat de urbanism pentru terenul din strada Constantin Sandu Aldea. Certificatul a fost eliberat la data de 18 octombrie 2007, cu mult înainte de vânzarea frauduloasă a imobilului.
"Am achitat în numerar suma de 1,8 milioane de euro, banii fiind obţinuţi de la nişte colegi de afaceri din SUA."
Toncho Georgiev cetăţean bulgar
Marinela Ujeniuc: „Am dat de multe ori explicaţii"

Notarul Marinela Ujeniuc a semnat procura cu ajutorul căreia s-a comis escrocheria în baza unui buletin fals
Marinela Ujeniuc este soţia controversatului avocat giurgiuvean Dragoş Ujeniuc, fost deputat şi actual vicepreşedinte al filialei PNL Giurgiu. Ujeniuc a fost cercetat pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care a fost implicată şi soţia sa, din cauza unui testament falsificat.
Deputat la acea vreme, Dragoş Ujeniuc a susţinut că nu ştie nimic despre acest dosar şi că nu a fost audiat niciodată. Potrivit fostului procuror general al României, Ilie Botoş, deputatul ar fi făcut presiuni pentru soluţionarea favorabilă a dosarului. Tot soţia sa, Marinela Ujeniuc, a fost învinuită şi în dosarul Chrissoveloni, fiind acuzată că a semnat o procură fără ca una dintre părţi să fie de faţă, conform legii.
Notarul Marinela Ujeniuc a declarat pentru „Adevărul" că în ceea ce o priveşte s-a decis neînceperea urmăririi penale. Ea susţine că la cabinetul său notarial s-a prezentat o persoană cu mandatare din partea lui Chrissoveloni.
„Persoana respectivă a adus actul de identitate în original al lui Chrissoveloni şi am făcut copii atât după actul lui cât şi după cel al persoanei mandatate. La câtva timp, m-a sunat avocatul lui Chrissoveloni că am autorizat procura în timp ce bărbatul era plecat din ţară şi că s-a dovedit că procura era falsă. Am fost de multe ori să dau explicaţii la Bucureşti, dar s-a decis neînceperea urmăririi în cazul meu", a spus Marinela Ujeniuc.
"M-a sunat avocatul lui Chrissoveloni că am autorizat procura în timp ce bărbatul era plecat din ţară şi că s-a dovedit că procura era falsă."
Marinela Ujeniuc notar în Giurgiu
Numele fraţilor Creştin, invocat de membrii grupării
Câţiva dintre participanţii la suveica imobiliară - Gheorghe Finţă, Gheorghe Dorel Ghiriţi şi Ioan Cardoş - sunt apropiaţi ai fraţilor Dumitru, Vasile şi Ioan Creştin. De-a lungul timpului, numele fraţilor Creştin a fost implicat în mai multe scandaluri, cum ar fi dosarul „Păltânea" (afacere cu combustibil, în care a fost implicat şeful SRI Prahova, colonelul Corneliu Păltânea), privatizarea Protan şi privatizarea Scandia etc. Ioan Cardoş face afaceri cu fraţii Creştin, fiind asociat cu Ioan la firma Kimberty Clark. Societatea, al cărei obiect de activitate este construcţia clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, are sediul în Bixad, judeţul Satu Mare, localitatea de baştină a celor doi.
„Ne adunam la firma lui Ioan Creştin"
Vânzarea în suveică a terenului din strada Constantin Sandu Aldea a fost pusă la cale la sediul unei firme, din Piaţa Victoriei, deţinută de fraţii Creştin. Aici se adunau Gheorghe Finţă, fratele său Vasile Finţă, Gheorghe Dorel Guriţi şi Ioan Cardoş pentru a pune la punct detaliile afacerii. Cel puţin aşa susţine Guriţi, în declaraţia dată procurorilor: "Ne adunam la sediul uneia dintre firmele aparţinând lui Ioan Creştin, ce îşi are sediul în Piaţa Victoriei".
Afirmaţia acestuia este confirmată de Ioan Cardoş: "Cred că în data de 19.02.2008, la locaţia din Piaţa Victoriei, am stat de vorbă despre teren cu Finţă Vasile şi Guriţi Dorel Gheorghe".
Pe la sediul firmei fraţilor Creştin a trecut şi Bogdan Popa, membru al reţelei „Mandatarii". El a fost introdus acolo, ca om de încredere, de către Vasile Finţă. Dumitru Creştin: „E o coincidenţă de nume"„La sfârşitul lunii ianuarie 2008 m-am deplasat la o societate comercială aparţinând unui consătean, Creştin Ioan, care are sediul în Piaţa Victoriei, în apropierea sediului BRD. Acolo, fratele meu, Finţă Vasile, s-a întâlnit cu Popa Bogdan Mihai", a declarat Gheorghe Finţă în faţa procurorilor.
Unul dintre fraţii Creştin, Dumitru, neagă implicarea familiei sale în tranzacţia frauduloasă. "Este o simplă coincidenţă de nume. De-a lungul timpului, m-am confruntat cu numeroase confuzii, deoarece există mai multe familii cu numele Creştin. Totodată, precizez faptul că nu cunosc personal niciuna dintre persoanele menţionate", a declarat pentru „Adevărul" Dumitru Creştin.
Partenerul de afaceri al lui Ioan Creştin, din firma Kimberty Clark, Ioan Cardoş, a vândut societatea Euro Construct Company, pentru a nu i se asocia numele cu escrocheria imobiliară. La 27 iulie 2010, el a vândut firma de construcţii lui Atanasov Georgi Boyanov, de cetăţenie bulgară. Dumitru, Vasile sau Ioan Creştin nu au fost chemaţi niciodată de anchetatori pentru a da declaraţii în dosarul Chrissoveloni.