Dilema PDL: boicot sau NU la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Vasile Blaga trebuie să găsească o strategie comună pentru referendum
Traian Băsescu şi Vasile Blaga trebuie să găsească o strategie comună pentru referendum

Liderii PDL nu contrazic, oficial, opţiunea lui Traian Băsescu de a chema românii la vot, dar, neoficial, au transmis în teritoriu un mesaj de boicotare a referendumului.

Susţinătorii lui Traian Băsescu au de făcut o alegere dificilă la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui. Ei pot merge fie pe strategia absenteismului pentru a provoca invalidarea referendumului, fie pe un vot împotriva demiterii.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a oficializat existenţa unor divergenţe între el şi conducerea PDL privind strategia pentru referendum.
„Opţiunea mea este să îi chem pe români la vot şi cel puţin în momentul de faţă PDL riscă să intre în coliziune cu mine, să ne despărţim, dacă îi îndeamnă pe oameni să nu vină la vot. N-au decât să nu vină ei, eu îi voi chema pe români la vot", a spus Băsescu, miercuri seară, în cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Cum se explică tentaţia boicotului

Potrivit unor surse din PDL, strategia boicotării referendumului este agreată de conducerea partidului, care a calculat că, dacă electoratul democrat-liberal nu s-ar prezenta, s-ar înregistra o participare de aproximativ 45%. În acest fel, referendumul nu ar fi validat, iar Traian Băsescu ar rămâne la Cotroceni.

Varianta este recunoscută de unii dintre liderii PDL. Astfel, prim-vicepreşedintele Cristian Preda susţine  că în acest moment există o dezbatere în interiorul partidului, aşa cum există şi în interiorul societăţii, referitoare la tentaţia boicotării referendumului din 29 iulie, dar că PDL nu a luat o decizie. „Există tentaţia boicotului. Pot să vă confirm acest lucru.

Această tentaţie este cu atât mai mult afirmată cu cât vedem fragilitatea sistemului legal şi imprevizibilitatea cadrului de joc", a explicat prim-vicepreşedintele PDL.

Un alt lideri PDL, Cezar Preda, a evitat un răspuns clar, susţinând că PDL nu a luat o decizie finală. „Nu ştiu cu ce lideri a discutat Traian Băsescu. Eu spun nu că USL trebuie să se ocupe să aducă oamenii la vot, eu spun că românii înainte de a se duce la vot trebuie să ştie pentru ce sunt chemaţi", a afirmat Preda.

În schimb, vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, pledează pentru prezenţa la vot pe 29 iulie.  „Referendumul nu mai este despre Traian Băsescu, ci despre o regulă, iar Traian Băsescu nu vrea o remiză în loc de o victorie", şi-a explicat Raluca Turcan opţiunea.

Un mesaj similar are şi vicepreşedintele Cristian Boureanu. „Noi nu vom ajunge să ne despărţim de preşedintele Traian Băsescu. Vom fi alături de preşedinte, vom cere oamenilor să meargă la vot, vom denunţa până în ultima clipă abuzurile USL", a afirmat Boureanu.

Contestaţii la CCR

Democrat-liberalii încearcă să scurteze programul de votare la referendum, tocmai pentru a reduce prezenţa.

PDL a depus, ieri, trei contestaţii la Curtea Constituţională referitoare la modificările ordonanţelor privind referendumul şi atribuţiile CC şi la Legea care prevede că programul de vot la referendum se stabileşte prin hotărâre de Guvern, a anunţat vicepreşedintele PDL Sever Voinescu.

El a spus că, miercuri, în Parlament au avut loc episoade stranii, fiind votată prima dată o lege care modifică OUG 41 privind referendumul şi stabileşte că programul de vot este între orele 7.00 şi 23.00 şi apoi a fost votată o lege în care se stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de Guvern.

"Există tentaţia boicotului. Vedem fragilitatea sistemului legal şi imprevizibilitatea cadrului de joc."
Cristian Preda prim-vicepreşedinte PDL

"Vom fi alături de preşedinte, vom cere oamenilor să meargă la vot, vom denunţa abuzurile USL."
Cristian Boureanu vicepreşedinte PDL

USL îşi apără ţărişoara la Parchetul General

USL a depus ieri, la Parchetul ÎCCJ, plângere penală împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi a altor 14 persoane, pentru „răspândire de informaţii false", pentru „defăimarea ţării şi a naţiunii" şi pentru „periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei".

Preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, a precizat că, în afară de Traian Băsescu, USL a mai cerut începerea urmăririi penale pentru  Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicuşor Păduraru, Ioan Oltean, Sebastian Lăzăroiu şi Andreea Paul.  Nicolăescu a mai spus că „este de notorietate declaraţia Monicăi Macovei, care solicită organismelor europene suspendarea dreptului de vot al României în CE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite