Dicţionarul iubitorilor da câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitul iubirii necondiţionate al animalelor faţă de om e pe jumătate adevărat. Cealaltă jumătate este o luptă continuă a câinilor pentru teritoriu.

E aşa de drăguţ câinele când vine să-şi ceară iertare pentru că a ros pantoful. Atunci când se aşează lângă tine, pune o lăbuţă pe umărul tău, îşi sprijină capul de tine şi pare că e trist. „Aici e greşeala pe care o fac tot timpul stăpânii unui câine. Ei cred că îi pare rău pentru ce a făcut.

De fapt, pentru el, familia este doar o haită, iar gesturile pe care le face sunt aceleaşi pe care le-ar face unui alt câine. Astfel, când oamenii cred că animăluţul lor se supune şi e trist, se înşeală. Patrupedul vrea să ştie care e locul lui în haită, iar gestul de punere a capului pe umăr îl face pentru a preciza că el e liderul”, a spus Dinu Oprescu, instructor dresor canin. Atunci când patrupedul refuză să intre în cabinetul medicului veterinar sau, mai rău, ocoleşte strada care duce spre acesta, stăpânii pot face două lucruri. Fie îşi plimbă căţelul, în braţe, apoi în lesă, pe străduţa cu pricina, fără a intra la medic. Fie fac o vizită la cabinet, fără să se atingă medicul de el. „Dacă majoritatea ieşirilor se fac la veterinar, câinele va asocia plimbările cu durerea de la cabinet. Curând îi va fi teamă de lesă şi va refuza să fie scos afară”, a precizat Dinu. Se întâmplă ca atunci când vrei să pleci într-o excursie să fii nevoit să-ţi iei şi patrupedul în maşină. Acesta se va agita tot drumul şi va lătra neobosit. Comportament care poate fi rezolvat dacă, încă de mic, căţelului îi este pusă o cuşcă în cameră, cu care să se acomodeze. Prin dresaj, va dormi şi va ieşi din ea doar la comandă. Acelaşi lucru trebuie făcut şi în maşina staţionată şi, cu siguranţă, în următoarea călătorie nu va fi singurul care va „vorbi“.

Sfatul dresorului

Se poate ca mulţi să creadă că a dresa un animal e un fel de îngrădire a libertăţii lui sau chiar o dovadă că nu îl iubeşti. Dar lucrurile nu stau aşa. „A iubi nu înseamnă a răsfăţa, iar dresajul nu este un act de tortură. Orice act educaţional este o constrângere, dar depinde de maniera în care se face. Poate fi o constrângere negativă, prin bătaie, şi una pozitivă, prin tonalitate şi psihic”, a precizat Dinu Oprescu. Cel mai important este ca dresajul de bază, prin care stăpânul elimină deprinderile animalului ce aduc stricăciuni, să se facă de la o vârstă fragedă şi în mod consecvent.



Tratamente

  • Rosul diferitelor obiecte (este un instinct natural de vânătoare şi nu un semn de protest) - trebuie să primească o gamă variată de jucării pe care să le roadă.
  • Lătratul excesiv (e o formă de comunicare sau un semn de protest) - trebuie atenţionat de fiecare dată, dar există şi rase lătrătoare, Terrierul, cu care nu se poate face nimic.
  • Dormitul în pat (este o dorinţă de preluare a teritoriului) - trebuie trimis la locul lui, altfel va deveni spaţiul lui, iar mârâitul va fi ultima lui ameninţare înainte de a muşca.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite