Herta Muller: "Dictatura m-a determinat să scriu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herta Muller: "Dictatura m-a determinat să scriu"
Herta Muller: "Dictatura m-a determinat să scriu"

Laureata premiului Nobel pentru Literatură 2009, Herta Muller, a declarat, joi, că faptul că a crescut într-o Românie comunistă a determinat-o să scrie despre cum pot dictatorii să domine o ţară, transmite Reuters.

'Scrisul meu s-a referit întotdeauna la cum apare o dictatură, cum poate apărea o situaţie atunci când o mână de oameni puternici domină o ţară, iar ţara dispare, şi rămâne numai statul', a spus Muller.

'Cred că literatura provine întotdeauna din lucruri care au făcut rău cuiva, şi există un fel de literatură, unde autorii nu îşi aleg subiectele, ci au de a face cu un subiect care a venit asupra lor. Şi nu sunt singurul autor în această situaţie'.

Muller le-a spus reporterilor, la Berlin, că era sigură că nu va câştiga niciodată premiul. 'Nu sunt eu câştigătorul, ci cărţile mele, şi ele sunt lucrări terminate, şi nu eu - din punct de vedere personal', a spus autoarea în vârstă de 56 de ani.

'Încă nu pot să cred, încă nu m-a lovit ştirea. Nu mă aşteptam la asta, eram sigură că nu o să se întâmple. Încă nu pot să vorbesc despre asta, este prea devreme, cred că încă am nevoie de timp ca să îmi dau seama ce reprezintă'.

Lucrările ei, sensibile şi introspective, reflectă intoleranţa şi asprimea vieţii de sub Ceauşescu, care a fost înlăturat de la putere şi executat în 1989. Autoarea a părăsit România în 1987, împreună cu soţul ei, şi acum locuieşte la Berlin.

'Această ţară m-a salvat. Când am ajuns aici în 1987, am putut să respir în sfârşit'. 'Iar atunci când dictatura s-a prăbuşit am simţit că nu mai sunt în pericol'.

'Mă simt liberă în prezent, lucrurile care s-au întâmplat nu s-au şters încă complet, sunt încă în mintea mea. Am un singur cap - cel pe care îl port', a mai spus Muller.

Citiţi şi:

Timişoara: Scriitoarea de Nobel ar putea transforma un sat sărac în loc de pelerinaj

Timişoara: Cărţile de Premiul Nobel, semnate Herta Müller, se vând la preţ redus în librării

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite