Diabetul pune sarcina în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că ai diabet de dinainte de a rămâne însărcinată, fie descoperi în timpul sarcinii că ai această afecţiune, important este să ţii sub control boala.

Femeilor cu diabet le este indicat să aibă copii înainte de 30 de ani, potrivit medicilor. Gravidele care au diabet zaharat au riscuri mai mari de a se confrunta cu unele complicaţii, existând o probabilitate mai mare să piardă sarcina, decât în cazul femeilor care nu au această boală.

De aceea, nivelul glicemiei trebuie echilibrat chiar înainte de perioada de concepţie. Poţi avea o sarcină normală dacă îţi controlezi regulat glicemia, dacă nu te îngraşi prea mult (nu mai mult de 12 kg) şi dacă mergi regulat la medic.  

Testează-ţi glicemia!

Eşti însărcinată şi, în urma analizei glicemiei şi testului de toleranţă la glucoză, ai aflat că ai diabet? Medicii numesc diabet gestaţional această formă a bolii survenite în timpul sarcinii.

De cele mai multe ori, diabetul gestaţional este tranzitoriu. Hiperglicemia din această perioadă apare din cauza hormonilor secretaţi de placentă, care inhibă acţiunea insulinei, determinând creşterea concentraţiei de glucoză în sânge. Testează-ţi glicemia chiar în cadrul primei serii de analize pe care le faci.

Chiar dacă valorile sunt normale, repetă testele între săptămânile 24 şi 28 de sarcină. Diabetul gestaţional dispare, de obicei, la câteva luni după naştere, însă, dacă afecţiunea nu este tratată corespunzător, există probabilitatea să se instaleze diabetul zaharat de tip II (insulino-independent) atât la mamă, cât şi la copil.

Pot apărea malformaţii congenitale

În absenţa diagnosticării şi tratării diabetului, poate surveni afectarea imediată sau pe termen lung a copilului. Astfel, dacă boala se instalează în primul trimestru de sarcină, există probabilitatea de a apărea avortul spontan sau malformaţiile congenitale, care pot afecta inima şi creierul fătului.

De asemenea, copilul poate avea o greutate mai mare la naştere (peste patru kilograme), fiind mai expus riscului de a deveni obez şi de a face, la rândul lui, diabet zaharat. Din cauza complicaţiilor prezente în timpul naşterii propriu-zise, este recomandată operaţia de cezariană.

Testarea regulată a glicemiei este recomandată tuturor gravidelor.

Insulină, nu pastile!

image

Este prioritară ţinerea sub control a valorilor glicemiei. În acest sens, medicul îţi va recomanda să nu te îngraşi prea mult.

Dacă valorile glicemiei sunt mai mari de 100 mg/dl a jeun (pe nemâncate), de 140 mg/dl după masă şi de 120 mg/dl la două ore după masă, se recomandă tratamentul cu insulină, pentru controlul glicemiei. Medicamentele nu sunt indicate, din cauză că pot da malformaţii fetale.

Bine de ştiut

Dacă nu este tratat, diabetul în timpul sarcinii poate duce la avort spontan.   

Risti sa faci diabet gestaţional dacă:

image

- ai avut în familie cazuri de diabet
- eşti obeză sau supraponderală
- ai fost diagnosticată cu diabet
- gestaţional într-o sarcină anterioară
- ai peste 30 de ani
- ai mai avut copii care au avut la naştere
- o greutate de peste patru kilograme

image

Specialistul nostru


Dr. Alina Dia
medic specialist diabet şi boli de nutriţie

În cazul diabetului gestaţional, există un risc crescut de hipertensiune arterială, de preeclampsie şi de infecţii urinare. După naştere, există riscul persistenţei diabetului sau apariţiei lui, în perioada următoare. Dacă nu este diagnosticat şi tratat corespunzător, diabetul gestaţional se asociază cu creşterea mortalităţii şi morbidităţii neonatale, iar, pe termen lung, cu un risc crescut de obezitate şi de diabet ulterior.

În cazul femeii cu diabet preexistent, sarcina reprezintă un risc pentru aceasta, deoarece pot apărea complicaţii acute (comă hipoglicemică sau cetoacidoză diabetică, ambele mai frecvente în primul trimestru de sarcină) sau se pot agrava complicaţiile cronice preexistente: retinopatie, nefropatie şi neuropatie diabetică. Complicaţiile fetale în sarcinile cu diabet pot fi: avorturi spontane, malformaţii congenitale, macrosomie fetală cu risc de traumatisme materno-fetale sau întârziere în creşterea fătului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite