Diabetul adulţilor afectează tot mai mulţi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diabetul adulţilor afectează tot mai mulţi copii
Diabetul adulţilor afectează tot mai mulţi copii

Obezitatea la copii a devenit una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Odată cu ea, a luat amploare şi o boală care, până nu demult, era diagnosticată la adulţi: diabetul zaharat de tip 2.

Circa 230 de milioane de persoane din lumea întreagă au diabet zaharat de tip 2, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Alarmant este că un număr tot mai mare de copii face această boală, care până nu demult era diagnosticată după vârsta de 40 de ani. Specialiştii atrag atenţia că, în ţările dezvoltate, prevalenţa diabetului de tip 2 la copii a crescut de zece ori. Ţările în curs de dezvoltare urmează aceeaşi tendinţă de creştere.

Statistică

Peste un sfert din elevii europeni sunt obezi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Obezitatea este cauza principală

De vină pentru această creştere alarmantă este, în peste 90 la sută din cazuri, obezitatea. Celulele adipoase provoacă rezistenţă la insulină. Obezitatea a luat în ultimii ani proporţiile unei pandemii, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele aflate în curs de dezvoltare, deopotrivă în ceea ce-i priveşte pe adulţi şi pe copii. Odată cu ea, a crescut şi numărul celor diagnosticaţi cu diabet de tip 2.

Descurajează obiceiurile alimentare nesănătoase ale copilului şi încurajează-l să desfăşoare cu regularitate activităţi fizice.

Cum îl identifici

image

Diabetul de tip 2 are la copii aceleaşi simptome ca la adulţi: urinare frecventă, sete exagerată şi senzaţie de gură uscată, apetit crescut, pierdere nejustificată în greutate, oboseală. Atenţie, boala nu are simptome în faza de început! Doar analizele periodice o pot depista devreme. Şi la copii, ca şi la adulţi, glicemia trebuie testată periodic, mai ales  în cazul în care au factori de risc, precum  supraponderalitatea sau obezitatea, sau în situaţia în care copilul are semne de rezistenţă la insulină.

Aceste semne sunt dislipidemia (dezechilibru al grăsimilor din sânge), hipertensiunea arterială, sindromul de ovar polichistic şi o boală de piele numită acanthosis nigricans, caracterizată prin pete proeminente, închise la culoare, care apar de obicei pe gât, ceafă sau în regiunea axilelor.

Riscul de a face diabet este mai mare la copiii cu rude care au această boală.

Ce opţiuni de tratament există

Diabetul de tip 2 poate fi ţinut sub control cu medicamente antidiabetice orale sau cu insulină, când boala debutează cu comă hiperglicemică şi medicamentele nu pot controla eficient glicemia. Pe lângă tratament, este foarte important să încurajezi schimbarea stilului de viaţă al copilului, pentru că alimentaţia hipercalorică şi sedentarismul sunt la originea acestei probleme de sănătate. Dieta echilibrată şi activităţile fizice zilnice previn diabetul.

Care sunt diferenţele între diabetul de tip 1 şi 2

Diabetul de tip 1
- 5-10 la sută din totalul bolnavilor cu diabet au această formă.
- 75 la sută din bolnavii cu diabet de tip 1 sunt copii, potrivit statisticilor. Din acest motiv, este numit şi diabet juvenil.
- Apare atunci când celulele din pancreas nu mai produc insulină.
- Are cauze preponderent genetice.

Diabetul de tip 2
- 90-95 la sută din totalul bolnavilor cu diabet au această formă.
- Majoritatea sunt adulţi cu vârste de peste 40 de ani, supraponderali sau obezi.
- Celulele din pancreas produc insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient, situaţie numită rezistenţă la insulină.
- Are cauze genetice, dar apariţia lui poate fi influenţată de stilul de viaţă.

image

Specialistul nostru


Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu
medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice

În  România, din cei aproximativ 3.000 de copii şi adolescenţi cu diabet, în jur de 500 au diabet zaharat de tip 2, iar numărul lor este într-o creştere permanentă.  Dintre factorii de risc, cel mai important loc îl ocupă obezitatea şi în special cea abdominală, asociată cu tulburări în producţia şi activitatea insulinei şi, implicit, cu grave tulburări metabolice. Lipsa unor ore regulate de masă şi bombardamentul reclamelor la diverse produse alimentare contribuie la obezitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite