Diabeticii nu mai găsesc medicamente în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii trăiesc un coşmar pentru că nu mai au de unde să-şi ia medicaţia

Bolnavii de diabet din Craiova alergau de la o farmacie la alta, disperaţi că nu mai găsesc tablete NovoNorm de 0,5 mg, pentru diabet.

Viorica Sandu a plecat din zori cu reţeta, sperând să îşi asigure medicamentele pentru diabet. „Am găsit 8 cutii a câte 90 de pastile, îmi mai trebuiau 20 de tablete. De la farmacie mi-au spus că nu mai au pe stoc, nici la depozit nu mai sunt. Nu mi-au dat explicaţii. Nu ştiau nici ei mai multe. Am fost nevoită să mi se elibereze reţeta fără aceste tablete. Înseamnă că 10 zile sunt descoperită cu tratamentul. Trebuie să iau câte două pastile pe zi, de 0,5 mg obligatoriu. Medicul mi-a zis să nu fie de 1 mg. Ce fac când le termin? Mor cu zile?”, se întreba disperată Viorica Sandu, una din zecile de mii de persoane bolnave de diabet zaharat.

„Noi 120 de zile mai trăim?“
Femeia ne-a mai spus că la mai toate farmaciile din Craiova i s-a dat invariabil acelaşi răspuns: nu sunt medicamente. „Nici măcar lângă spital să nu găseşti?! Medicii ne-au spus să nu mai batem drumul până în centru, să merg câţiva metri la farmaciile din împrejurimile spitalului. Dar bate vântul aici! Am fost la cinci farmacii, nici urmă de tablete. Toţi îmi spun că mai au 50 de tablete, 70 sau 120. Dar noi 120 de zile trăim?”, a adăugat revoltată Viorica Sandu.

„Atât mai avem: 99 de pastile!”
Reporterii cotidianului „Adevărul de Seară” au făcut un raid la toate farmaciile de lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova şi din zonele învecinate şi s-au interesat câte tablete sunt în stoc. „Sunt ceva probleme în ceea ce priveşte medicaţia pentru diabetici. Momentan mai avem 99 de pastile NovoNorm, de 0,5 mg, pentru diabet. Ieri dimineaţă au fost date ultimele cutii, unei doamne. 99 de pastile ar costa 66 de lei. Nu ştim nimic, nu ne-a comunicat nimeni când vor fi aduse alte tablete”, a afirmat Alexandru Schipu, farmacist-şef la o unitate de lângă SJU. Toţi angajaţii de la unităţile farmaceutice din zonă ne-au spus că au cel mult 200 de pastile Novonorm, de 0,5 mg, pentru bolnavii de diabet.
„Acest lucru înseamnă că distribuitorii nu au mai adus medicamente de la acest producător, NovoNorm. Nu sunt de vină farmaciile că acest medicament nu se mai găseşte în unităţile farmaceutice. Pot fi mai multe cauze. E posibil ca distribuitorii să fi avut datorii către producători şi astfel producătorii să nu mai fi importat aceste tablete”, a declarat Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, filiala Dolj.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite