Dezvăluirile unui dezertor din armata siriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Rebelii din Siria nu vor să renunţe la revolta contra regimului
Rebelii din Siria nu vor să renunţe la revolta contra regimului

Un fost ofiţer al armatei lui Bashar al-Assad s-a refugiat în România după evenimentele sângeroase din ţara sa. El le-a destăinuit reporterilor „Adevărul“ amintiri cutremurătoare despre reprimarea revoltei.

Sirianul Y.T. (nume fictiv, dat pentru protecţia identităţii) are 32 de ani şi este un fost locotenent în armata lui Bashar al-Assad. Pentru că nu mai putea suporta ordinele de reprimare a demonstranţilor, el a decis să fugă şi să se refugieze în România. A ales să vină aici întrucât este căsătorit cu o româncă pe care a cunoscut-o în timp ce îşi făcea studiile de doctorat în horticultură, între 2006 şi 2009, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Y.T. a dezertat în urmă cu trei luni, după ce timp de alte opt luni fusese comandantul a 40 de soldaţi. „Eram responsabil de o armată mai mică. Ne trimiteau în satele unde se ascundeau rebeli. Îi dezarmam, după care începea măcelul. Colonelul şi ceilalţi superiori ne ordonau să-i torturăm. Violuri, crime, un scenariu sinistru", povesteşte, cu vocea tremurândă, fostul ofiţer.

Mulţi soldaţi au creierele spălate

Bărbatul este reţinut, vorbeşte repede şi evită să îşi privească interlocutorul în ochi. Dacă îl întrebi cum au fost posibile atrocităţile regimului de la Damasc, spune că lipsa de educaţie îi face pe mulţi să asculte orbeşte ordinele militare. Potrivit lui Y.T., mulţi soldaţi sunt tineri fără şcoală şi au creierele spălate de propaganda patriotică şi antioccidentală. Fostul ofiţer susţine că de situaţia din Siria se fac vinovate şi forţe străine. „Ruşii nu vor să piardă. De fiecare dată când oamenii vor să scape, ei intervin, trimit arme, oameni. Fără un ajutor occidental, nu există speranţă pentru eliberarea Siriei", adaugă Y.T.

„În Siria predomină mirosul sângelui"

Refugiatul crede că revoluţia din ţara sa este motivată mai ales de nevoile directe ale populaţiei. Foarte puţini sirieni au acces, potrivit fostului ofiţer, la serviciile minimale ale unui stat: spitalele sunt insalubre şi supraaglomerate, educaţia este rezervată privilegiaţilor, iar justiţia este coruptă. „În Siria predomină mirosul sângelui, al prafului de puşcă şi al prafului dărâmăturilor", explică Y.T.

După ce a luptat opt luni de partea „democraţiei lui Bashar al-Assad", fostul locotenent a cedat psihic şi s-a hotărât să fugă. A reuşit să-şi învingă frica de o eventuală pedeapsă rememorând imaginea cadavrelor lăsate în urmă de armată. „Am ajuns la un punct în care nu mă mai interesa dacă mor sau trăiesc", spune Y.T.

Prima dată a ajuns într-o tabără de refugiaţi din Turcia, unde a stat timp de două luni şi jumătate. Apoi a apelat la Ambasada României din Ankara, cerând dreptul de a se muta la Bucureşti, unde locuia soţia lui. În prezent este dat dispărut de armata siriană.

Deşi a primit viză de la autorităţile române, Y.T. susţine că îi este greu să-şi găsească un loc de muncă aici. Potrivit asociaţiei care reprezintă drepturile refugiaţilor sirieni, aceştia trăiesc la mila ONG-urilor, unii nu au unde locui, iar ajutorul superficial din partea statului îi determină pe mulţi chiar să se întoarcă în Siria.

Siria, de la proteste la război civil

Conflictul din Siria a început în urmă cu peste un an, printr-o serie de proteste antiguvernamentale, organizate în aceeaşi perioadă cu mişcări similare din alte ţări arabe. Demonstraţiile s-au transformat între timp într-o confruntare sângeroasă cu regimului preşedintelui Bashar al-Assad, din care n-au lipsit lupte cu tancuri şi avioane. Luni, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat oficial stare de război civil în Siria. De la începutul revoltei, în martie 2011, peste 17.000 de persoane, dintre care 11.815 civili, au fost ucise, a anunţat sâmbătă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite