Dezvăluiri în premieră: Cum a acţionat Elţîn în zilele puciului de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată, Ghenadi Burbulis, omul care a fost mâna dreaptă a lui Boris Elţîn, spune povestea loviturii de stat care a ucis glasnostul şi a schimbat lumea.

Era dimineaţa zilei de 19 august 1991, iar preşedintele Rusiei stătea în uşa vilei sale din Arhangelskoe, un cartier de locuinţe aflat la marginea Moscovei, unde locuiau oficialii sovietici de rang înalt. Am venit în fugă de la propria mea casă, după ce un amic mă sunase de la Moscova şi-mi transmisese pe un ton aproape isteric să pornesc aparatul de radio. Avusese loc o lovitură de stat; liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, fusese înlăturat de la putere.

După cinci minute eram în datcha lui Elţîn, o locuinţă lipsită de opulenţă, cu două etaje, din cărămidă galbenă, unde un grup restrâns de apropiaţi se adunaseră de curând. Pe lângă mine (şi, în acel moment, secretar de stat) era Ivan Silaiev, şeful cabinetului rus; Ruslan Hasbulatov, preşedintele în funcţie al Sovietului Suprem; Mihail Poltoranin, ministru al presei şi informaţiei; Serghei Şahrai, consilier de stat; şi Viktor Iaroşenko, ministru pentru relaţiile economice externe. Anatoli Sobceak, primarul Leningradului, şi Iuri Lujkov, adjunct al primarului Moscovei, ajunseseră cu puţin timp după mine. Toată lumea se înghesuise în mica sufragerie a lui Elţîn.

Citeşte ce s-a întâmplat în biroul lui Elţîn pe Historia.ro

Gennady Burbulis, rector al Universităţii Internaţionale din Moscova, a deţinut mai multe funcţii importante în primul guvern al Rusiei, inclusiv cea de Secretar de Stat.

Michele A. Berdy este o scriitoare şi traducătoare stabilită la Moscova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite