Dezbaterea publică s-a mutat la televizor şi pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un milion de români au urmărit ieri, în direct, suspendarea preşedintelui. Alt milion de români au preferat telenovelele. Dar în spaţiul virtual a fost agitaţie mai mare ca oricând.

Un milion de români au urmărit ieri, în direct, suspendarea preşedintelui. Alt milion de români au preferat telenovelele. Dar în spaţiul virtual a fost agitaţie mai mare ca oricând.

TVR1, Realitatea TV şi Antena3 au fost televiziunile pe care românii au contat pentru a afla deznodământul votului din parlament. TVR a fost lider în timpul şedinţei care a precedat votul pro-suspendare, cu o medie în jurul a două puncte de rating (circa 200.000 de spectatori). Către ora anunţării rezultatului votului (în jur de 14.45), audienţa a glisat spre Antena3 şi Realitatea TV. Lider de audienţă la ora 15.00, imediat după anunţul suspendării, a fost Antena3, cu câteva zeci de mii de telespectatori peste Realitatea TV.

La ora suspendării, două milioane de români aveau televizoarele pornite. Jumătate din aceştia priveau la unul din cele trei posturi care acopereau evenimentul încă de dimineaţă (TVR, Antena3, Realitatea), ceilalţi preferând televiziunile care transmiteau seriale în reluare sau telenovele. Deşi a pierdut lupta în momentul anunţului suspendării, Realitatea TV a devenit lider absolut la ora în care era aşteptat Traian Băsescu în Piaţa Universităţii - în intervalul 18.30-19.00.

Competiţia a redevenit cea normală în jurul orei 19.00, ora transmiterii principalelor jurnale tv. Victoria a aparţinut de data aceasta postului Antena1, care a avut aproape trei puncte de rating peste liderul tradiţional al orei, Pro TV. Asta pentru că Antena1 a transmis în direct, din Piaţa Universităţii, locul unde abia ajunsese Traian Băsescu.

Televizorul a adunat familiile

Pe parcursul întregii zile, dar şi în prime-time, audienţa totală a fost mai mică cu câteva procente decât de obicei, ajungând la 38 puncte de rating. În mod normal ar fi trebuit să treacă de 40 de puncte. Fenomenul este însă unul obişnuit atunci când este vorba de un eveniment major. Într-o zi normală, într-un cămin ar fi deschise două sau chiar mai multe televizoare, pentru că fiecare membru al familiei vrea să vadă ce-i place. Astfel, cifrele măsurate ale audienţei sunt mai mari. În cazul unor evenimente deosebite, familia se strânge în jurul unui singur aparat.

"Revoluţionarii" s-au mutat în spaţiul virtual

On-line, suspendarea lui Băsescu a generat mai mult trafic ca de obicei. Site-urile de ştiri, ca hotnews.ro sau antena3.ro şi realitatea.net, au avut creşteri spectaculoase comparativ cu ziua dinaintea suspendării. În jurul orei suspendării, site-urile au înregistrat şi cifre de cinci ori mai mari decât cele obişnuite. Accesările pe hotnews.ro, de exemplu, au crescut de trei ori. În ora de după anunţarea votului, cele trei site-uri de ştiri au înregistrat, în total, 25.000 de utilizatori unici.

Antonio Eram, fondator www.weblog.ro (blogul cu cel mai mare număr de utilizatori din România), comentează mişcările care au avut loc în spaţiul virtual: "Ceea ce s-a întâmplat joi a fost o mobilizare extraordinară, s-a creat un suflu care ar trebui să dea de gândit politicienilor români, deoarece reacţiile din agora virtuală le influenţează pe cele din real. Joi, toate site-urile româneşti au avut un număr de accesări mai mare cu 200%, în condiţiile în care în România există 4-6 milioane de utilizatori şi de internet, şi peste 30.000 de bloguri", spune Antonio Eram.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite