Germania renunţă definitiv la energia nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri legea prin care Germania devine cea mai mare putere economică ce renunţă la energia nucleară, relatează AFP.

O majoritate covârşitoare a reprezentanţilor landurilor au votat în favoarea textului de lege care prevede că exploatarea ultimului reactor nuclear va fi oprită cel târziu în 2022. Un vot favorabil similar s-a înregistrat în urmă cu câteva zile şi în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

Practic, Germania revine la situaţia de dinainte de 2000, când social-democraţii şi ecologiştii aflaţi în acea vreme la putere au decis renunţarea la energia nucleară.

După venirea la putere a coaliţiei formate din conservatori şi liberali calendarul a fost abandonat, în ciuda unei opinii publice totale ostile energiei nucleare.

După catastrofa din martie 2011 de la centrala japoneză Fukushima, cancelarul Angela Merkel şi-a schimbat însă poziţia şi a decis oprirea cât mai repede a reactoarelor nucleare germane.

Dacă germanii au stabilit deja data renunţării la energia nucleară, francezii lansează ipoteze. Astfel, ministrul francez al Energiei, Eric Besson, a anunţat vineri că a fost lansat un studiu care vizează ca până în 2050 Franţa să utilizeze energie mixă, opţiunile fiind o ieşire completă din producţia nucleară, o reducere cu 50% a energiei nucleare sau o reducere progresivă a întregii producţii electrice din Franţa, potrivit Reuters.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite