Dezastru perfect pe banii UE de la Muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta ar putea cere în premieră reacreditarea unei autorităţi care gestionează fonduri comunitare, dacă Raportul Comisiei Europene va constata probleme foarte grave pe resurse umane.

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, în prezenţa ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, existenţa riscului iminent ca România să piardă cel puţin 100 de milioane de euro destinate proiectelor din cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Potrivit celor doi oficiali, în câteva zile urmează să sosească Raportul de audit al Comisiei Europene pe activitatea Autorităţii de Management-POSDRU, însoţit de anunţul suspendării fondurilor acordate pentru acest program.  Suspendarea se face pe cel puţin şase luni, ceea ce înseamnă că România pierde cele aproximativ 100 de milioane de euro, banii POSDRU pe anul acesta.

Decizie politică în premieră

Există şi o variantă mai costisitoare, în care pierderile totale pot urca la 1,2 miliarde euro (cele 100 de milioane prevăzute pentru 2012, plus 1,1 miliarde euro alocate pe 2013). Ultima formulă s-ar aplica dacă problemele din Raportul Comisiei Europene sunt atât de mari încât să se ajungă la concluzia că trebuie refăcut în totalitate sistemul POSDRU.

Asta ar însemna, cum a explicat Victor Ponta, o decizie politică de restructurare totală şi radicală a Autorităţii, adică reacreditarea ei. S-ar rata 1,2 miliarde de euro, însă ar exista siguranţa că „în 2014 am avea o autoritate competentă", a arătat Ponta partea plină a paharului.

Iolanda Stăniloiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, instituţia căreia i se subordonează AM-POSDRU, spune că procesul unei eventuale reacreditări ar dura între şase şi opt luni. Mai întâi ar fi desfiinţată actuala stuctură, prin hotărâre de guvern, după care ar trebui reînfiinţată, trimise documentele la Bruxelles şi aşteptată reacreditarea. Deocamdată este doar o ipoteză de lucru lansată de premier", a precizat Stăniloiu.

Dacă s-ar solicita reacreditare, ar fi o premieră pentru România. Ar fi varianta cea mai sumbră, dar „sperăm să nu fie nevoie de aşa ceva şi să evităm asta", a explicat Leonard Orban, temperând oarecum tonul apocaliptic al declaraţiei premierului. Cel mai probabil, finanţarea se va suspenda pentru cinci-şase luni, estimează ministrul. „Din fericire", subliniază Orban, „nu există probleme majore pe celelalte programe".

Corecţii financiare la salarii

Spre deosebire de întreruperea finanţării, care se reia imediat ce se corectează neregulile, suspendarea se întinde pe o perioadă mai mare şi presupune schimbări procedurale importante. În situaţia de faţă, ministrul Orban apreciază că o să fie vorba de cinci - şase luni.

Timp în care se vor opera modificări de sistem. Este probabil, spune ministrul Afacerilor Europene, să se renunţe la formula „primul venit, primul servit", care funcţionează acum la POSDRU. Măsura afectează doar viitoarele licitaţii, pentru 15% din totalul fondurilor pentru dezvoltarea resurselor umane, întrucât 85% din totalul acordat pe 2007 - 2013 s-a contractat deja, chiar dacă rata rambursărilor este de numai aproximativ 7%.

De asemenea, vor avea loc schimbări legate de utilizarea sistemelor informatice, după ce s-au descoperit aproximativ 350 de utilizatori neautorizaţi ai sistemului, după cum a declarat Ponta.

Nici proiectele contractate nu rămân neafectate direct, deoarece se vor face corecţii financiare din cauza salariilor uriaşe şi nejustificate. Premierul amintea de sume între 3.500 şi 10.000 de euro, salarii lunare pe anumite proiecte.

Vinovaţii lui Ponta

După declaraţiile făcute la Palatul Victoria, Ponta s-a dus la sediul USL, unde tonul discursului a devenit mult mai dur: „Începem să curăţăm mizeriile şi hoţiile lăsate în urmă de Botiş, de Lăzăroiu şi de Sulfina Barbu" - persoanele care au condus Ministerul Muncii în 2010 şi 2011, perioada la care face referire auditul Comisiei.

Sulfina Barbu spune că ea a elaborat o serie de măsuri pentru corectarea problemelor de la POSDRU, a introdus declaraţiile de incompatibilitate şi conflict de interese şi a cerut şi auditul Comisiei Europene. Barbu evită însă nominalizarea celor vinovaţi de situaţia pe care a moştenit-o la POSDRU.

Sebastian Lăzăroiu, cel care a deţinut portofoliul de la Muncă înaintea acesteia, timp de trei luni, declară că la POSDRU este vorba de „o mafie transpartinică", din care fac parte nu doar firme din anturajul PDL, ci şi unele care gravitează în jurul PSD şi PNL.  Al treilea fost ministru acuzat de premier este Ioan Botiş, protagonistul unui scandal cu fonduri POSDRU şi care a demisionat din cauza conflictului de interese, după ce presa a descoperit că soţia sa era implicată într-un proiect câştigat după preluarea ministerului de către soţul său.

"Din fericire, nu există probleme majore pe celelalte programe finanţate prin fonduri europene.''
Leonard Orban ministrul Afacerilor Europene

1,2 miliarde de euro riscă să piardă România dacă Ponta ia decizia politică de restructurare completă a autorităţii care gestionează fondurile pe muncă.

Nicio surpriză

Toate neregulile enumerate de Ponta nu sunt o noutate decât pentru el. Presa a dezvăluit numeroase situaţii de genul celor pomenite de premier şi au existat chiar câteva rapoarte ale ONG-urilor pe acest subiect. Unul dintre ele, elaborat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), se intitula „Fondurile structurale, de la oportunităţi de dezvoltare la buget de pradă" şi pomenea toate problemele descoperite acum de Ponta: faptul că firme de apartament au obţinut proiecte de milioane de euro pentru calificarea câtorva zeci de persoane. POSDRU este programul cel mai vulnerabil la corupţie întrucât rezultatele sale sunt greu de cuantificat.

Aici a apărut primul mare scandal legat de fonduri europene, din perioada de preaderare: în 2003, ministrul Integrării Europene, Hildegard Puwak, a fost acuzată că familia sa a beneficiat de fonduri UE. Soţul şi fiul acesteia au fost condamnaţi cu suspendare. Problema este, spun reprezentanţii ONG-urilor, că vor pierde exact beneficiarii oneşti.

Pericolul cel mai mare: suspendarea totală a fondurilor

În afara POSDRU, care se află în faţa celei de-a doua suspendări de plăţi pentru acest an, şi de Programul Operaţional Pescuit, pentru care deconturile de la Bruxelles sunt oprite din luna ianuarie, alte patru programe operaţionale, gestionate de DG Regio - directorat general care ţine de comisarul European pentru politică regională, Johannes Hahn - sunt în pericol.

Potrivit precizărilor DG Regio, Comisia Europeană este îngrijorată în legătură cu funcţionarea deficientă a sistemelor de control şi management, în special în legătură cu achiziţiile publice în România. Există preocupări în legătură cu Programul Operaţional Regional (finanţare 3,7 miliarde de euro), Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (2,5 miliarde de euro), Programul Operaţional Transport (4,56 miliarde de euro) şi Programul Operaţional de Mediu (4,5 miliarde de euro). Pentru aceste programe, României i se aplică ca măsură de precauţie o reţinere între 10 şi 25% din toate plăţile pe care le solicită Comisiei Europene.

Executivul UE aşteaptă ca, cel mai târziu până la sfârşitul lunii iunie 2012, angajamentele luate în numele Guvernului României să fie îndeplinite. În caz contrar, plăţile pe toate aceste programe ar putea fi suspendate.  Acest deadline este stabilit printr-un plan de acţiune convenit de autorităţile de la Bucureşti cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, România are de rezolvat mai multe probleme sistemice, cele mai multe referindu-se la achiziţiile publice şi controlul acestora. Mai multe termene scadente din acest plan au fost depăşite.  Bianca Toma, Bruxelles

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite