Guantanamo: Deţinuţii vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guantanamo: Deţinuţii vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine
Guantanamo: Deţinuţii vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine

Suspecţii de terorism deţinuţi la închisoarea de la baza navală de la Guantanamo vor fi în curând vaccinaţi contra gripei porcine, în pofida unor plângeri că civilii americani ar trebui să aibă prioritate, a anunţat duminică un purtător de cuvânt militar, citat de Associated Press.

Maiorul James Crabtree, purtător de cuvânt al închisorii americane din sud-estul Cubei, a declarat că dozele ar urma să sosească în această lună, urmând apoi să fie vaccinaţi gardienii şi apoi deţinuţii.

El a recunoscut că ar putea exista un "răspuns emoţional" din partea unor critici care argumentează că suspecţilor de terorism nu ar trebui să le fie administrate medicamente pentru gripă porcină când cetăţenii americani încă aşteaptă datorită crizei de vaccin.

Dar el a afirmat că oficialii militari americani sunt "responsabili pentru sănătatea şi grija populaţiei de deţinuţi".

Personalul medical de la Guantanamo a cerut dozele, dar purtătorul de cuvânt a afirmat că el nu cunoaşte numărul lor.

Deţinuţii vor fi vaccinaţi "numai pe bază voluntară", a precizat el. "Întotdeauna va exista un segment al populaţiei care urmează să refuze", fie datorită anxietăţii, fie din cauza "neîncrederii faţă de motivele noastre".

Liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, a declarat duminică la canalul CNN că el nu este de acord cu planurile de vaccinare H1N1 a deţinuţilor de la Guantanamo şi că aceasta "nu este o idee bună".

Responsabilii medicali americani au recomandat ca grupurile de înalt risc să fie primele vaccinate. Dezbateri intense au avut loc în mai multe state americane asupra faptului dacă prizonierii ar trebui luaţi în calcul în ordinea vaccinărilor, notează Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Medicilor pentru drepturile omului, un grup medical internaţional, a declarat că "Statele Unite au anumite obligaţii de bază faţă de prizonierii lor" şi că vaccinarea contra gripei intră în această categorie.

"Faptul că mulţi prizonieri din interiorul Statelor Unite nu au acces la timp la un sistem de sănătate de bază nu schimbă obligaţia Statelor Unite faţă de prizonierii de la Guantanamo", a declarat doctorul Scott A. Allen de la grupul pentru apărarea drepturilor omului, într-un email din Rhode Island.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite