Deţinuţii buchisesc tainele abecedarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

40 de minori şi tineri învaţă să scrie şi să citească în penitenciar

Cei mai mulţi dintre puşcăriaşi au desenat la început, ca la grădiniţă, puncte şi pătrăţele. Şapte deţinuţi de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) din Craiova au ajuns la litera „m“.  Puşcăriaşii cu vârste între 17-22 de ani încă nu ştiu să se iscălească. Teofil Veleanu, învăţătorul instituţiei de aproape doi ani, spune că la primele lecţii de matematică le-a predat cu numărătoarea. „Sunt elevi care înţeleg rapid ce le spui, pentru că o persoană trecută de 15 ani deprinde mai uşor decât micuţii de 7 ani. Elevii mei au privit filme în engleză, au memoria vizuală parţial formată. Există, la penitenciar, două clase unde copiii o iau de la zero. A mea are 13 membri, împărţiţi în grupe de începători şi avansaţi“, ne-a informat învăţătorul.

„Mă cam încurcă litera g“


Am ajuns la penitenciar, în această dimineaţă, în timpul orei de română. Pe tablă stau totuşi înşirate exerciţii de înmulţire şi împărţire, de ordinul sutelor.
Nicolae Sertanu are doar calificative de foarte bine. La 22 de ani, tânărul din Craiova este cel mai apreciat de către învăţător. Deţinutul recunoaşte că este silitor din lipsă de activitate. „Mă cam încurcă litera g, pentru că nu reuşesc să-l construiesc corect. Deşi trebuie să folosim creionul, ca să putem şterge, îmi place să iau notiţe cu pixul“, ne spune Nicolae. Este închis pentru tâlhărie. „Am greşit. Mă plimbam cu nişte prieteni pe stradă, când am trecut pe lângă un bătrân. I-am luat telefonul“, povesteşte  deţinutul.  Până astăzi a transcris peste 20 de poezii, cele mai multe ale lui Mihai Eminescu. În această dimineaţă, Nicolae copia „Ţara mea“, de Gheorghe Tomozei. Este dornic să ne recite: „Ţara mea de cremene, cine să îţi semene? Ţara mea şi-a stelelor, cuibul rândunelelor“.
Marius Iulian Lakătuş are 18 ani a învăţat până acum 6 litere: „Mă descurc să fac literele a, n, m, i, e, o. Pe a îl ştiu cel mai bine. Nu m-a dat mama la şcoală, să învăţ carte. Nu mă interesează să devin ceva în viaţă, ci să mă pot semna“, a precizat Marius. Băiatul este din Satu Mare. Pentru că a furat câteva sute de lei, va sta după gratii un an. Mai are cinci fraţi care, spre deosebire de el, cunosc tot alfabetul. Marius e supărat pentru că nu reuşeşte să-l scrie pe m de mână. Este cel mai îndemânatic la scrisul cu litere de tipar.  Învăţătorul Teofil Veleanu recunoaşte că majoritatea şcolarilor copiază semnele din cărţi, exact cum sunt. Din acest motiv, dar şi pentru că nu frecventează toate orele, aproape 20 de tineri sunt notaţi cu nesatisfăcător.

Aurel discută despre enciclopedie

Aurel Parpală Mihail este cel  mai isteţ. În timp ce colegii lui vin la cursuri pentru elementele de bază, Aurel deja schimbă cu profesorul informaţii din enciclopedie. „Fac prezenţa ca să îmi mai amintesc pe g sau h, dar sunt un cititor fidel. Învăţ regulile de circulaţie acum, ca să dau de permis. Vreau să conduc o Dacie, dacă îmi vor permite să cumpăr una“, precizează Aurel. Are 21 de ani şi vine din Slatina. A ajuns după gratii, în luna februarie, pentru că a furat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite