VIDEO „Detectoarele morţii”, luate şi de statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul dispozitiv de detectare a bombelor, subiect de anchetă în Anglia şi Irak, a fost achiziţionat şi de „structuri” româneşti. Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“ din Constanţa a cumpărat patru detectoare de explozibil, pentru 420.000 de lei.

Scandalul internaţional privind livrarea către guvernul irakian a unor dispozitive de detectare a explozibililor, cu rezultate îndoielnice, pătrunde şi în România.

Citiţi şi:

NYT: Detectoare de bombe nefuncţionale vândute Irakului, confecţionate în România

Firma Mira Telecom din Bucureşti, asociată cu firma englezească acuzată de fraudă, ATSC Ltd., a adus şi în România câteva asemenea dispozitive, care au fost livrate „unor structuri guvernamentale", după cum au declarat pentru „Adevărul" atât Stelian Ilie, unul dintre patronii Mira Telecom, cât şi James McCormick, proprietarul ATSC Ltd.

Cei doi au refuzat să precizeze către ce structuri guvernamentale româneşti le-au livrat, în ce cantitate şi la ce preţ.

Guvernul irakian verifică un contract de achiziţie a unor detectoare de explozibili nefuncţionale, în valoare de 85 de milioane de dolari, după ce presa internaţională a anunţat arestarea lui James McCormick de către autorităţile britanice şi interdicţia la export a aparatului pe care el îl comercializa, detectorul de explozibili ADE 651.

„Testele au demonstrat că tehnologia folosită pentru ADE 651 şi alte echipamente similare nu este adecvată pentru detectarea bombelor", se arată într-un comunicat al Departamentului britanic pentru Afaceri şi Inovaţie, care precizează că va restricţionat exportul acestora.

Eliberat pe cauţiune

James McCormick, preşedintele firmei ATSC, care se află în Anglia, ne-a declarat ieri că „după cum vedeţi, vorbesc acum cu dumneavoastră, deci este clar că nu mă aflu în arest. Pot confirma însă că în prezent se desfăşoară o anchetă a poliţiei locale. Poliţia locală este obligată să dea curs oricărei acuzaţii sau oricărei plângeri, deci este o procedură normală".

Totuşi, Colin Port, şef al Poliţiei din Somerset, a declarat pentru „The Times" că James McCormick a fost arestat, însă a fost eliberat pe cauţiune până la finalizarea cercetărilor.

Presa britanică şi cea americană anunţau, acum trei zile, că James McCormick a fost arestat sub acuzaţia de fraudă. Firma ATSC era învinuită că a vândut dispozitive de detecţie a bombelor care nu funcţionau. Principalul beneficiar al acestor dispozitive a fost guvernul irakian, care a cumpărat, începând din anul 2005, câteva mii de bucăţi, care au intrat în dotarea poliţiei irakiene.

Prezent la saloanele de armament

ADE 651 este vândut însă şi în alte ţări, inclusiv în România, unde s-ar fi livrat „câteva unităţi, nu foarte multe", după cum ne-a declarat James McCormick. Potrivit acestuia, „o mică componentă" a dispozitivului ADE 651 este produsă chiar în România. Principalul partener român al firmei ATSC este Mira Telecom SRL. Preşedintele acesteia, Stelian Ilie, ne-a declarat însă că firma lui doar comercializează ADE 651, fără a produce componente.

Detectoarele ADE 651 au fost prezentate şi la saloanele de armament şi de sisteme de securitate Expomil şi Expo Security de la Bucureşti, la standul firmei Mira Telecom. Iar din anul 2009, Mira Telecom a început un program de cercetare „pe platforma acestui echipament", pentru a realiza un produs de o nouă generaţie, fără operator uman.

Patru detectoare la „Mihail Kogălniceanu" Jim McCormick ne-a declarat că Mira Telecom a vândut dispozitive ADE 651 unor instituţii de stat din România, dar nu a vrut să dezvăluie numele acestora.

Conform unui site de licitaţii publice, Mira Telecom a livrat patru dispozitive de detecţie pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în 2008, ca urmare a unei licitaţii publice. Cele patru dispozitive livrate către Aeroportul Mihail Kogălniceanu au costat 420.000 de lei plus TVA.

Cristian Moldovanu, reprezentantul Consiliului Judeţean Constanţa în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu, a declarat că achiziţiile făcute pe parte de securitate nu au fost numai de la Mira Telecom. El a confirmat că au fost achiziţionate detectoare de urme de explozivi de la această firmă, care au fost virate şi funcţionează la parametri optimi. „Noi ştiam cum arată ceea ce trebuia să cumpărăm şi, de regulă, avem consilieri de la antitero, care se pricep la astfel de lucruri", a mai spus Moldovanu.

Campanie de discreditare

Reprezentanţii firmelor ATSC şi Mira Telecom susţin că toate informaţiile vehiculate împotriva lor, inclusiv cea privind arestarea lui James McCormick, reprezintă o campanie de discreditare organizată de firme concurente care acţionează pe piaţa sistemelor de securitate.

„Şeful securităţii irakiene a declarat, zilele trecute, unui post de televiziune britanic, că echipamentele ADE 651 funcţionează ireproşabil. Înainte de a cumpăra aceste echipamente, autorităţile irakiene au efectuat sute de teste şi comparaţii cu alte produse existente pe piaţă. Produsul ADE 651 a satisfăcut necesităţile pe o anumită aplicaţie şi a respectat toate cerinţele beneficiarilor.

În România, acest produs a fost achiziţionat de anumite departamente ale guvernului şi funcţioneaza ireproşabil de 4-5 ani", se arată într-un comunicat al Mira Telecom.

Instituţiile de forţă nu au ADE 651

Serviciul Român de Protecţie şi Pază, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării au negat faptul că ar avea în dotare detectoare de explozibil de tipul ADE 651. Surse din Ministerul Apărării susţin că nici Armata nu a cumpărat asemenea aparate, dar un răspuns oficial a fost promis în cursul zilei de azi.

Legătura româno-britanică

La Registrul Comerţului, numele lui Stelian Ilie este legat de două firme - „Mira Telecom" şi „Mira Technologies Group" - cu acelaşi domeniu de activitate: telecomunicaţii prin reţele fără cablu. La „Mira Technologies Group", Stelian Ilie figurează ca asociat, cu 45% din acţiuni.

Alte 45% din acţiuni deţine James McCormick, britanicul suspectat de fraudă, după ce ar fi vândut guvernului irakian dispozitive de detectare a explozibililor nefuncţionale. Restul de 10% este în posesia lui Dragoş Băsmăluţă. Acesta din urmă este şi directorul general al celeilalte firme - „Mira Telecom" - unde asociaţi sunt Stelian Ilie, cu 68,361%, şi soţia sa Camelia Cristina, cu restul de 31,639%.

image

Stelian Ilie – patronul Mira Telecom (al doilea din stânga)  şi Jim McCormick –patronul ASCT (al doilea din dreapta) 

Cine este şeful filialei române

image

Punctul de lucru din Otopeni al firmei Mira Telecom 

În vârstă de 43 de ani, Stelian Ilie s-a născut la Codlea, judeţul Braşov. În 1990, în postura de student în anul V la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, a înfiinţat împreună cu mai mulţi colegi de facultate postul de radio „Delta-RFI". Un an mai târziu, Stelian Ilie a preluat departamentul comercial al postului de radio şi şi-a dezvoltat relaţiile în lumea afacerilor. În 1995 a devenit director general al unei firme de telecomunicaţii din Bucureşti, post pe care l-a ocupat trei ani.

La sfârşitul anului 1998, Stelian Ilie a înfiinţat Mira Telecom, la început având doar trei angajaţi. În 2001, compania s-a lansat şi pe servicii de instalări de echipamente telecom pentru marii operatori GSM, afacere care a mărit semnificativ profitul Mira Telecom.

Ca dovadă, în 2007, Ilie a deschis un nou birou al firmei sale în Salzburg, Austria. În prezent, în portofoliul de clienţi ai „Mira Telecom" apar nume ca „Vodafone", Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Siemens sau Telemobil. (Răzvan Priţulescu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite